200 harcos az egri Dobó téren

Forrás: turizmus.com

 2016. augusztus 08. 13:14

Augusztus 12-14-én huszonegyedik alkalommal kerül megrendezésre a Végvári Vigasságok Történelmi Fesztivál az Egri Várban. Mint minden évben, idén is számos színes programmal várjuk az ide látogatókat.

A Dobó István Vármúzeum kiállításaiban rendhagyó kurátori tárlatvezetésekkel gazdagítják, a Kazamata újonnan felújított járataiban fáklyás kalandozásra hívják az érdeklődőket, míg a „Repülő nemzet leszünk..." légierős kiállításhoz kapcsolódóan vendég lesz a Magyar Honvédség egyik vadászrepülőgép pilótája. Az egyiptomi kiállítást a Szépművészeti Múzeum egyiptológusa, az Elődeink fegyverei–fegyvereink elődei című tárlatot a Vármúzeum igazgatója mutatja be.

A hagyományőrző csapatok táborában életképek és mesterségek bemutatói teszik még gazdagabbá a fesztivál kulturális tartalmát. A keresztények táborában a tábori lelkész, a borbély, a csiszár, a füvesasszony és egy hadmérnök mutatja be a 16. századi emberek mindennapi tevékenységeit és a mesterségeiket, míg a török táborba tévedő gyanútlan látogató könnyen fosztogatás, adóztatás és leányszöktetés áldozatává válhat.

A kulturális programok mellett a fesztivál három napja a középkori hadi tevékenységek közepette telik majd. Fegyver bemutatók, bajvívás, viadal, virtuskodás, parádézás, felvonulás, díszlövés, zászlóforgatók bemutatója, gólyalábas vásári komédia, és minden, ami a hamisítatlan középkori hangulathoz kell. Régi-zene koncertek, táncházak, tűzzsonglőrök, boszorkányverseny gondoskodik a felejthetetlen szórakozásról. Tradicionális mesterségek kézművesei kínálják portékáikat és mutatják be a szakma mesterfogásait.

A fesztivál csúcspontjaként közel 200 vitéz katona eleveníti fel az 1552-es dicső OSTROM és a híres Egri csillagok című regény jeleneteit.