Rekordév volt 2019 a Tisza-tavi Ökocentrumban is

Forrás: turizmus.com

 2020. január 08. 12:51

December 31-ig kevés híján 240 ezer vendéget számoltak a Tisza-tavi Ökocentrumban, ami a létesítmény nyolcéves történetének messze a legjobb eredménye.

Az Ökocentrum immár évek óta a Tisza-tó idegenforgalmának legfontosabb mozgatóereje: a vendégforgalom ilyen szintű megjelenésének és növekedésének hatásai a szálláshelyeken, vendéglátóhelyeken, elsősorban Poroszlón, és a Tisza-tó számos más településén is számottevőek.

A Tisza-tavi Ökocentrum Poroszlón

Fotó: Tisza-tavi Ökocentrum

„Az év során folyamatos munkával igyekeztünk megtartani a hozzánk, Európa legnagyobb édesvízű akváriumrendszeréhez méltó szolgáltatási színvonalat – nyilatkozta Kiss János, a Tisza-tavi Ökocentrum ügyvezető igazgatója.

– Felújítottuk az Ökocentrum szabadidőparkjában található poroszlói Tájházat, szabadtéri természetfotó-kiállítást alakítottunk ki a főépület tetőteraszán, s az év végén két egységes elektromosautó-töltő állomást hoztunk létre a főbejáratnál.

Fedett röpde épült a nagyobb testű madaraknak, elsősorban gólyáknak, fűtött, elkülönített kifutó a vidráknak, az akváriumokban előrelépés történt többek között a világítástechnika korszerűsítésére, s megkezdődött a szabadtéri dongahidak és -utak cseréje, felújítása is.

Az év második felében elkészült az Ökocentrum ingyenesen letölthető okostelefonos alkalmazása, ami teljesen új lehetőségeket biztosít a természeti értékekről szóló ismeretterjesztésre, a látogatókkal történő kommunikációra, a növény- és állatvilág különböző képviselőivel összefüggő ismeretek átadására “ – tette hozzá az igazgató.

Sajátos helyi desztinációmenedzsment szervezetként a Tisza-tavi Ökocentrum szervezésében 2019-ben több mint 60 különböző rendezvény valósult meg a létesítményben és a településen, szinte folyamatosak voltak a közönségszórakoztató, tartózkodási időt növelő, tartalmasabbá tevő események.

 

2020-ban is folytatódnak a fejlesztések

2020 lehet az az év, amikor megkezdődhet a 2015 óta napirenden szereplő új akváriumrendszer építése. A következő időszak várhatóan a kerékpáros turizmusé lesz a Tisza-tónál, hiszen elkészül a kerékpáros körgyűrű Poroszló-Tiszafüred közötti, hidakon átívelő szakasza, így nem lenne meglepetés, ha a tónál a bringás vendégek száma idén megsokszorozódna.

Itt található Európa legnagyobb édesvízű akváriumrendszere

Fotó: Tisza-tavi Ökocentrum

A tervek között szerepel a megfelelő tárolókapacitás, belépési lehetőség kialakítása. Tavaszra várható a vidraóvoda kialakításával a főépület mellett, megújul a fácánbemutató helyszíne, a parkba betelepítendő muflonokkal bővülnek a látnivalók. A főépület Makrovilág termében különleges, sokszoros nagyításban 3d nyomtatással létrehozott algamodellek engednek majd bepillantást az apró élőlények világába.

A szezon kezdetére kell elkészülnie az Ökocentrumhoz kapcsolódó közúti gyalogátkelőhelynek és a hozzá kapcsolódó gyalogos infrastruktúrának, járófelületeknek, biztonságosabbá téve ezzel a létesítmény gyalogos megközelítését.

Tavasszal a konferenciateremben „A puszta múltja” címmel nyílik az egész szezonban látható időszaki kiállítás az egri Dobó István Vármúzeum rendezésében.

A poroszlói szabadstrand tavaly jelentős felújításon esett át, a fejlesztések hatására korszerűbb, komfortosabb körülmények várják a strandoló, nyaraló vendégeket. Hamarosan a szálláskapacitás is jelentősen bővül, vidékfejlesztési pályázatok forrásainak segítéségével a település több pontján zajlanak szálláshelyek létrehozását célzó építkezések.