2019 legígéretesebb desztinációja

Szerző: Szakonyi Péter

Forrás: turizmus.com

 2018. november 09. 12:11

A Lonely Planet szerint a jövő év legígéretesebb desztinációja egy dél-ázsiai ország, ahol egy évtizeddel ezelőtt még polgárháború dúlt.

Tíz évvel a polgárháború befejezését követően dübörög Sri Lanka turisztikai ipara. A tamil tigrisek fenyegetésének idején még alig félmillióan látogattak a szigetországba, tavaly viszont már 2,1 millió turista kereste fel az egykori Ceylont.

Bár az elmúlt években a szolgáltatások gyorsan fejlődtek, de a turistaroham még várat magára, ezért nem véletlen, hogy a Lonely Planet a jövő évi turisztikai desztinációk közül a legjobbnak minősítette az országot.

Az amerikai kiadó ajánlásában - Best in Travel 2019 - a gazdag állatvilágot, a kiváló szörfözési lehetőségeket, a vallási sokszínűséget és ezzel kapcsolatban a gyönyörű templomokat emeli ki.

 

A 26 éven át tartó szingaléz-tamil konfliktus lezárást követően beindult turisztikai fejlesztések közül a minőségi szállodák megjelenése igazán szembeötlő. Olyan luxus kategóriát képviselő hotelláncok jelentek meg a szigeten, mint a Shangri-la, a Mövenpick, a Sheraton és az Anantara.

Ha lassan is, de bővül az ország gyorsforgalmi úthálózata, jelenleg már két autópályaszakasz működik, és jövőre átadják a fővárost, Colombót a második legjelentősebb várossal, Kandyvel összekötő sztrádát, ami nagyban megkönnyíti az ország legjelentősebb turisztikai célpontjaiba - Sigiriya, Nuwara Eliya, Dambula - való eljutást.

A túlzsúfolt országutak kiváltására beindultak a belső repülőjáratok is - Colombóból Batticolába így már háromnegyed óra alatt el lehet jutni. Jelentős összegeket fordítottak a vasúti közlekedés fejlesztésére is - ez utóbbit főleg a hátizsákos turistáknak ajánlják.

A Lonely Planet indoklásában kiemeli a Minneriya Nemzeti Parkot, ahol több száz elefántot lehet “testközelből” megfigyelni, a Candy városában megtekinthető buddhista szent helyet, a Szent Fog templomát, a jógakurzusokat és az ajurvedikus gyógyászati kezeléseket emeli ki.

Hivatalos statisztikai adatok szerint 2018 január-szeptember között 2200 magyar beutazót regisztráltak, a szám ennél vélhetően magasabb pár száz fővel, mert a januári statisztikában külön nem szerepel Magyarország, hanem vélhetően a kelet-európai "others" kategóriában" szereplünk. A legtöbben  februárban látogattak Sri Lankára, akkor a  magyar beutazók száma megközelítette a 900-at.  Csak összevetésként érdemes megemlíteni, hogy  idén januárban Ukrajnából 5800-an, Oroszországból pedig 10300 an érkeztek a szigetre - az others  kategória összesen 5900 főt jelentett...

A Lonely Planet Best in Travel válogatásában szerepel még

- 2019 top városa - Koppenhága

- top régiója - az itáliai Piermonte, továbbá

- legjobb ár/érték arányú úti célja - Egyiptomban a Nílus-völgyének déli része

Kapcsolódó cikkek