2021 a séták éve lehet Budapesten?

Forrás: turizmus.com

 2020. december 21. 16:10

Idén első alkalommal készült átfogó felmérés a tematikus városi séták közönségéről, melyet a Magyar Sétaszövetség végzett tagszervezetei, a Hosszúlépés. Járunk? és az Imagine Budapest sétálói körében. Az online kérdőívet közel 1100-an töltötték ki 2020. december 14. és 16. között.

A városi séták közönsége, más kulturális szektorokhoz hasonlóan zömmel nőkből áll, mindössze ötödük férfi. Átlagéletkoruk 51 év, 86%-uk diplomával vagy doktori fokozattal rendelkezik.

Több mint 90%-uk Budapesten és a főváros agglomerációjában él, így a városi sétákon elsősorban saját otthonukat szeretnék felfedezni. Szinte mindannyian aktív kultúrafogyasztók, az utolsó járvány előtti évben 82%-uk vett részt színházi előadáson, 76% volt múzeumban és 72% ült be moziba, de közel felük (44-44%) könnyűzenei koncertre és hangversenyre is ellátogatott – számol be a kutatásról weboldalán a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Turisták a budai Várban. Egy darabig még nem jön vissza a korábbi pezsgés, 2021 mégis a városnéző séták éve lehet Budapesten

Fotó: 123rf

Míg tavaly átlagosan 112 400 forintot fordítottak kulturális kiadásokra, idén ennél 7,6%-al magasabb összeget, 121 000 forintot terveztek erre költeni. Azonban ezt az összeget mindössze 5% tudta elkölteni, elsöprő többségük (83%) programok híján később tervezi minőségi kikapcsolódásra fordítani a kultúrára szánt költségvetését.

 

Az élő események varázsa

2020-ban a Magyar Sétaszövetség tagszervezetei, a BudaStep , a Hosszúlépés. Járunk? és az Imagine Budapest úgy határoztak, a kulturális élet más szereplőivel ellentétben nem költöznek a digitális térbe, hanem erőforrásaikat a mielőbbi újraindulás előkészítésére fordítják.

A sétálók visszajelzései megerősítik döntésünk helyességét. 95% egyetért azzal, hogy a városi séták varázsa csak személyesen érvényesül. Bár idén kétharmaduk (66%) részt vett online kulturális eseményen, ezek nem találkoztak elvárásaikkal.

Mindössze 14% véli úgy, a digitális események megfelelően pótolták az analóg programokat, melyek mindössze negyedük (27%) figyelmét kötötték le.

Elsöprő többségük (98,7%) azonnal szeretne személyesen részt venni kulturális eseményeken, amint erre lehetőségük lesz, hiszen a digitális események kevesebb mint tizedüknek (7%) nyújtottak megfelelő közösségi élményt.

Legbiztonságosabb kulturális programnak a városi sétákat tartják, 78% érzi magát védve magát a járványtól szabadtéri programjainkon. Erre tekintettel a Magyar Sétaszövetség szervezetei a korlátozások enyhítését követően a lehető leghamarabb újra fogják indítani városi sétáikat.

Ennek reményében a megkérdezettek többsége (52%) már adott karácsonyra városi sétákra szóló ajándékutalványt is, de több mint egyharmaduk (37%) csak az utolsó pillanatban dönti el, mit tesz a fa alá.

 

Pozitív változás a tisztább városi levegő

Az idei év változásai közül a városi sétálók elsöprő többsége (82%) a budapesti levegő tavaszi tisztulásának örült legjobban, közel felük (47%) többet közlekedett gyalogosan és 45% több időt töltött a természetben.

Legnépszerűbb budapesti célpontok a Margitsziget, a Várnegyed és a Gellérthegy voltak. A járvány miatti változások közül legtöbben a levegő tisztaságát (81%), az otthoni munkavégzés lehetőségét (60%) és a pesti alsó rakpart lezárását (45%) tartanák meg.

Miközben szakmai fórumokon rendszeresen problémaként merül fel az "overtourism" problémája, a városi sétálók örömmel látják az ide látogató külföldieket, négyötödüknek semmi kifogása nem lenne az ellen, ha ugyanannyian érkeznének Budapestre, mint a járvány előtt – derült ki a felmérésből.

A mostani felmérésre alapozva a Magyar Sétaszövetség tagjai azt várják, 2021 a séták éve lesz Budapesten – a jelenlegi időszakban is arra készülnek, hogy mielőbb minőségi kulturális élményt nyújthassanak a városi sétálók egyre növekvő közösségének.