2022-ig nem köthetnek ki az óceánjárók a Seychelle-szigeteken

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2020. május 22. 08:30

A Seychelle-szigetek 2022-ig kitiltja az óceánjáró hajókat Port Victoria kikötőjéből – jelentette be május 9-én az ország közlekedési és turisztikai minisztere.

Didier Dogley a koronavírus-járvány második hullámának megelőzésével indokolta a drasztikus döntést a The Nation című helyi lap.

A járvány – amely minimális áldozattal járt az Indiai-óceánon található szigetcsoporton: csupán 11 beteget regisztráltak és ők mindannyian meggyógyultak már – súlyos károkat okozott az ország turizmusának.

A kormány ezért különböző eszközökkel próbálja életben tartani a turisztikai vállalkozásokat addig, míg az ágazat újra erőre kap. Az állam júniusig garanciát nyújt a bérek kifizetésére, rugalmasan felhasználható hitelek is elérhetők, ezen túl pedig adókönnyítéseket is bevezettek.

A nagy személyszállító hajók kitiltása ugyanakkor a miniszter szerint összehangban van a Turisztikai Világszervezetnek (UNWTO) a fenntartható turizmusra vonatkozó ajánlásaival.

A jövő héttől elkezdhetik a vállalkozók a külföldi munkavállalók szerződéseinek felmondását is- jelentette be továbbá a miniszter.

A fősziget, Mahe

Fotó: 123rf.com

A GlobalData elemzője, Rheanna Norris szerint negatív hatással lesz az ország turizmusára az óceánjárók kitiltása a Victoria kikötőből, mivel rengeteg szolgáltatást vettek igénybe a 115 kisebb-nagyobb szigeten az érkező turisták. A hajóval érkező turisták száma egyébként megnégyszereződött az utóbbi évek során.

A turizmus a Seychelle-szigetek GDP-jének 25,5%-át adja, ami azt jelenti, hogy ez a világ egyik leginkább turizmustól függő gazdasága.

A hajók kitiltása a turizmus globális lassulásával és a még fennálló utazási korlátozásokkal együtt nem jelent semmi jót az ország turizmusának. A stratégiai lépés nyertese lesz ugyanakkor egy másik stratégiai fontosságú ágazat, a halászat.

Légi úton a korlátozások feloldása után elvileg továbbra is be tudnak majd lépni az ország területére a külföldi turisták.

Kapcsolódó cikkek