2024-ben Németország Caspar David Friedrich előtt tiszteleg

Forrás: turizmus.com

 2024. január 01. 10:18

A romantika egyik legfontosabb képviselőjének születésnapja tökéletes alkalom arra, hogy meglátogassuk alkotói munkájának legfontosabb helyszíneit, és művei mellett megismerkedjünk azokkal a tájakkal és városokkal, amelyek a művész ihleteként szolgáltak – adta hírül a DZT.

Mi a romantika üzenete a modern realizmus számára? Ezt a kérdést taglalja egy kiállítás Pirnában (2024. őszétől) a Szász Svájcban, amely Caspar David Friedrich művészútjának kezdőpontja volt az Elbsandstein-hegységen át.

A vadromantikus hegyi tájon, amely Friedrich kedvenc helyszíne volt, az egész 2024-es évben fesőkurzusokon csiszolhatjuk saját stílusunkat az eredeti festmények születésének helyszínein - tájékoztat a DZT, Német Turisztikai Hivatal hírlevele.

Rügen-sziget: a krétasziklák látványa Sassnitz-nál

Fotó: DZT/ Florian Trykowski

Élje át a romantikát!

A Hamburgi Műcsarnok „Művészet egy új korszaknak" címmel (2023.12.15. - 2024.04.01.) átfogó műgyűjteményt mutat be Caspar David Friedrich több mint 50 festményéből és 90 rajzából.

Kösse össze a művészeti és kulturális élményeket a Hanza-város felfedezésével, sétáljon egyet a méltán híres Speicherstadt-negyedben vagy élvezze az Elbphilharmonie koncertjeinek egyikét!

Ha pedig egy kis tengeri levegőre vágyik, tegyen egy kitérőt az UNESCO-világörökséghez tartozó Watt-tengerhez, és fedezze fel ezt a különleges tájat és lakóit.

 

Kultúra és természet: a Zittaui-hegység vad szépsége

Bizarr sziklaformációk, kővé vált tornyok és vadon benőtt sziklatömbök: a Zittaui-hegység formáinak sokszínűsége Caspar David Friedrich fantáziájának is szárnyakad adott.

A történelmi vár- és kolostorterület körül az Oybin-hegyen 2024. nyarán az „Időutazás a romantikába" rendezvénysorozat zenével, költészettel, festészettel és kulináris élményekkel tiszteleg a nagy festő előtt és különleges programokkal várja a vendégeket.

A hegy akár kényelmesen a keskeny nyomtávú vasúttal (Zittauer Schmalspurbahn) is elérhető - de aktívan, túracipőben is meghódítható.

 

A krétasziklák fölött: Rügen-sziget parkjai és erdői

Rügen-szigeten Friedrich igazán boldog volt - ennek állít emléket a „Romantiktage" című rendezvény (2024.08.19–25.) a nemzeti park Königsstuhl központjában.

Ne hagyja ki a híres krétasziklák felemelő látványát az új skywalk-hídról és sétáljon egy nagyot az UNESCO védelmét élvező ősi bükkösökben - vagy a számos történelmi park egyikében! Németország legnagyobb szigete tengeri hangulattal, csodás strandokkal és megannyi kulináris élménnyel várja vendégeit.

 

Kulturális programajánló

Greifswaldban a Pommersche Landesmuseum a jubileum évében három egymást követő tematikus időszaki tárlattal tiszteleg a híres festő és élvetműve előtt.

Caspar David Friedrich misztikus tájakról készült festményeinek és rajzainak köszönheti világhírét. A drezdai Albertinum-múzeum egy nagy időszaki tárlattal mutatja be a művész legfontosabb természeti képeit más nagy mesterekkel egy kontextusban.