Baán László: Jelentős mérföldkőhöz érkezett a Liget Budapest Projekt

Szerző: Csémi Klára

Forrás: turizmus.com

 2022. január 24. 14:53

Évértékelő sorozatunkban a múzeumi főigazgató és a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa beszél a múzeumlátogatások átalakulásáról, a Városligetben várható nyitásokról és arról, hogy a Szépművészeti Múzeum és a Nemzeti Galéria világszinten is egyedülálló kiállítássorozatra készül.

'21-re is lapot húztak címmel indított sorozatunkban meghatározó turisztikai  vállalkozások és szervezetek vezetői beszélnek arról, miként élték meg 2021-ben a pandémia okozta, soha nem látott helyzetet? Milyen rejtett tartalékokat, szinte valószínűtlen megoldásokat kellett elővarázsolniuk a folytatáshoz?


Baán László, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa úgy véli, a két éve kibontakozott világjárvány mindkét intézményt igen érzékenyen érintette: nagymértékben megcsappant a látogatók száma, akárcsak a jeles külföldi társintézményekben.

Nemcsak a turisták maradtak el, hanem fontos hazai látogatói rétegek is, mivel megszűntek a legfiatalabb korosztályt célzó csoportos múzeumi programok, és távol maradt sok idősebb múzeumba járó is.

Mint mondja, kiállítások végleges törlésére nem volt szükség, de halasztásra igen.

Baán László: Jelentős mérföldkőhöz érkezett a nyugati világ jelenleg legnagyobb léptékű, kulturális tartalmú városfejlesztési projektje, a tíz éve útjára indított Liget Budapest Projekt

Fotó: Liget Budapest/Mohai Balázs

2021-ben sikerült megnyitni az előző évre tervezett preraffaelita tárlatot, illetve A fáraó sírjának felfedezése és a Cézanne-tól Malevicsig című kiállításokat, és egyéves csúszással megnyílhatott a Kép és kultusz című Szinyei-tárlat is.A zárvatartás ideje alatt a múzeum az online térbe költözött. Virtuális kiállításokat, múzeumpedagógiai tartalmakat, tárlatvezetéseket kínált, amit jelentős érdeklődés kísért. Mégis – fűzi hozzá Baán László –, ha az online elérés ki tudná váltani a tényleges múzeumlátogatást, a múzeumok valós tereinek már alig-alig lennének látogatói.

Nagyon reméli, hogy 2022 kiszámíthatóbb lesz, mint az előző két esztendő, mivel a Szépművészeti Múzeum és a Nemzeti Galéria történetének legerősebb szezonjára, világszinten is egyedülálló kiállítássorozatra készül.A Szépművészetiben, a február közepén záruló Cézanne-kiállítást követően, valódi világszenzáció várható: megnyílik a Hieronymus Bosch alkotásait bemutató tárlat. Különlegessége, hogy alig több mint húsz saját kezű festményt tartalmaz az életmű, mégis elementáris erejű és több évszázadra kiható, így nemcsak a szűkebb szakmát ragadja magával, hanem a nagyközönséget is. E művek közel fele lesz látható Budapesten.

A Hősök terére néző intézményben – a Pompidou-központtal közös szervezésben – nyáron nyílik egy Matisse életmű-kiállítás, amelyet októberben egy nagy, átfogó El Greco-kiállítás követ. A Nemzeti Galériában tavasszal a magyarországi art deco világát bemutató tárlat, ősszel pedig egy izgalmas Vaszary-kiállítás várja majd a látogatókat – sorolja a két intézmény programját a főigazgató.Jelentős mérföldkőhöz érkezett a nyugati világ jelenleg legnagyobb léptékű, kulturális tartalmú városfejlesztési projektje, a tíz éve útjára indított Liget Budapest Projekt, követve a Szépművészeti Múzeum Europa Nostra-díjas nagyrekonstrukcióját és a Millennium Háza teljes körű felújítását – teszi hozzá.A kortárs épületek közül 2021-ben elsőként a lenyűgöző szépségű és rendkívül karakteres Magyar Zene Háza készült el (2022. január 22-én adták át – a szerk.), amely minden bizonnyal Budapest vonzó, ikonikus intézményévé válik. Az a tengely, amelynek elejét a Magyar Zene Háza és a tavasszal megnyíló Néprajzi Múzeum jelöli ki, és amelynek záróeleme az Új Nemzeti Galéria lehet, érzékletesen meg fogja mutatni, hogy a Liget-projektnek köszönhetően a Városligetben – világszínvonalú fejlesztésekkel – egyszerre gyarapodhat a zöld környezet és a kulturális kínálat.

Immár több mint száz éve a Városliget legnagyobb vonzereje a kultúra és a zöldben való kikapcsolódás sokrétű, együttes jelenléte, és ez még inkább így lesz a park teljes körű felújítása után – hangsúlyozza Baán László.

*

A sorozatban eddig megjelent cikkeket itt érheti el.