2,2 milliárd forintból újították fel a Diadém Csornai Termálfürdőt

Forrás: MTI/turizmus.com

 2024. június 01. 21:49

A fürdő a csornai diadémról, egy fejet díszítő hun hatalmi jelképről kapta a nevét. A diadémot jelenleg a Nemzeti Múzeumban őrzik.

Az ünnepségen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédében hangsúlyozta, hogy Csorna az egyik legjobb példa arra, hogy egy kisváros képes ugyanazokat az infrastrukturális szolgáltatásokat nyújtani, mint egy nagyváros.

Gulyás Gergely kiemelte: a most átadott, felújított fürdőt a csornaiak magyar összehasonlításban is kedvező áron vehetik igénybe.

Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa, a térség országgyűlési képviselője emlékeztetett: 2012-ben adták át az M85-ös gyorsforgalmi út Győr és Csorna közötti szakaszát és a csornai elkerülő első ütemét. 2016-ban az M86-os gyorsforgalmi út Csorna és Szombathely közötti szakasza készült el, egy évvel később a csornai elkerülő második üteme. 2020-ban pedig átadták az M85-ös út Csorna és Sopron közötti szakaszát.

Ö különböző medencével várja a látogatókat a megújult csornai fürdő

Fotó: MTI / Filep István

Bónáné Németh Katalin polgármester elmondta, hogy a csornai termálfürdő az 1970-es években épült. 2017-ben határozták el, hogy az önkormányzat megvásárolja a területet és a termálkutat.

A fürdő idényjelleggel működik és öt különböző medencével várja látogat. A területén található egy 33 méteres úszómedence, egy gyerekpancsoló, egy 16 méteres tanmedence, illetve két termálvízes gyógymedence is. A létesítmény szolgáltatásairól részletesen a Termál Online.hu cikkében olvashatnak.

A fürdő elnevezésével kapcsolatban a létesítmény Facebook-oldalán a következő információt találtuk:

"A csornai diadém Magyarországon is jelentős, egy korabeli temető női sírjából került elő, mely feltételezhetően egy fejet díszítő hun hatalmi jelkép volt. A csornai diadém nemzetközi kiállítások szereplője, egyetemi tananyag, amit jelenleg a Nemzeti Múzeumban őriznek. Csorna Város méltán büszke örökségére, melyet a termálfürdő neve és logója is igazol, megőrizve a jövő nemzedéke számára!"