25. Sziget – a szabadság és a fenntarthatóság jegyében

Forrás: turizmus.com

 2017. július 13. 17:33

Az idén 25 éves Sziget Fesztivál az elmúlt negyedszázad alatt nem csupán a legismertebb hazai márka lett, de elévülhetetlenül felrajzolta Budapestet a nemzetközi fesztiváltérképre, s mára már a kulturális sokszínűség szinonimája is.
A „Szabadság Szigetén” ma is érvényesek az 1993-ban meghirdetett szlogenek: „itt mindent szabad, de semmit nem muszáj”, mert idén is „kell egy hét együttlét”, augusztus 9–16. között.

 

Jön 8 milliomodik látogató

A számok mindennél jobban mutatják, mekkorát fejlődött az elmúlt években a Sziget: míg 1993-ban 43-ezer fizetős néző érkezett, addig 2016-ban 496-ezren voltak a Szigeten; 1993-ban egy hét alatt 200 koncert, 80 film- és 40 színházi előadás volt, manapság naponta van ennyi program a Szigeten, és a műfajok száma is hihetetlenül megsokszorozódott. 1993-ban 26 milliós költségvetésből gazdálkodtak a szervezők, s az idei, jubileumi Sziget már 6.3 milliárd forintból áll össze. Az elmúlt 24 évben összesen 7 millió 928 ezer látogató volt kíváncsi Magyarország legnagyobb turisztikai attrakciójára, és a szervezők az idei, 25. Szigeten várják a kezdetektől számított 8 milliomodik látogatót.

A fesztivál Art of Freedom pályázatára idén is több száz pályamű érkezett szerte a világból. A projekt alkotói elképesztő fantáziával álmodják meg évről évre a fesztivál legkülönlegesebb építményeit, szobrait, installációit. A pályázóknak és a felkért közreműködőknek köszönhetően így idén is művészi alkotások tömkelege díszíti majd a Sziget főbb tereit és apróbb szegleteit.


A környezetvédelmi akciók bevezetésében és a szelektív hulladék lebonyolításában mintegy 50 önkéntes vesz részt a Szigeten

Take a Stand

A fesztivál egyik nagy érdeme, hogy továbbfejleszti a már megkezdett környezettudatos tevékenységét, a fenntartható fesztiválozás és ennek kommunikációja terén. Idén a vendéglátóhelyek már nem használhatnak eldobható műanyag evőeszközöket és tányérokat, helyettük fából és lebomló anyagból készült termékekkel kell felszolgálniuk. Ugyanígy a kereskedőknél sem lehet majd műanyag zacskókba tenni a megvett holmit. A környezetvédelmi akciók bevezetésében és a szelektív hulladék lebonyolításában mintegy 50 önkéntes vesz majd részt.

A fenntarthatóság mellett egyéb fontos üzenetek is megjelennek a fesztivál „zászlaján”. 2017-ben a Sziget is csatlakozott az Európai Fesztiválszövetség (Yourope)Take a Stand nevű kezdeményezéséhez. Ennek lényege, hogy a fesztiválozó közönséget meggyőzze a fiatalabb generációk kulcsszerepéről a jelen és jövő közéletének formálásában – ezáltal is ösztönözve a társadalmi párbeszédet.

 

Sorban állás nélkül

A látogatószám folyamatos növekedése miatt a szervezők állandó újításra vannak késztetve azon a téren is, hogy megszüntessék a reménytelenül hosszú sorokat. A fizetésekkor korábban alkalmazott kártyás és órás lehetőségek mellett idén már mobil applikációval is lehet fizetni: sőt, a látogatók idén közvetlenül a fesztivál újratervezett mobil applikációján keresztül igényelhetnek Festipay kártyát, amit a jegybeváltásnál kézhez kapnak. Ezzel teljesen elkerülhetik a sorban állásokat a Festipay feltöltőpontoknál.

Az idei, 25. Szigeten várják a kezdetektől számított 8 milliomodik látogatót

Fotók: sziget.hu

 

Utcaszínház-premier és „best of” világzene

A nagy nevek természetesen idén sem hiányoznak, már lehet belőlük csemegézni a Sziget honlapján. De mivel minden évben van újdonság a programokban, idén sem lesz másképp:

augusztus 9-én, a Sziget mínusz egyedik napján országokat átölelő és világraszóló utcaszínház premierrel indul jubileumi Sziget Nagy Utcaszínház produkciója: a francia Collectif Arbuste és az argentin-spanyol Aerial Jockey Strada futurisztikus előadása révén.

A Világzenei Nagyszínpad pedig egy olyan „best of” programsorozattal ünnepel, amely felvonultatja a színpad eddigi legnagyobb sikereit, de bemutatja a világzene legfrissebb produkcióit is, gondosan ügyelve arra, hogy a neves nemzetközi előadógárda mellett az összes nagy hazai banda is feltűnjön.

Kapcsolódó cikkek