27 ezer vendégéjt hoz Budapestnek a Maccabi Európa Játékok

Forrás: MTI

 2019. július 28. 18:40

Hétfőn kezdődik és augusztus 7-ig tart Budapesten a 15. Maccabi Európa Játékok, amelyre 40 országból rekordszámú, 3000 résztvevő érkezik.

A hivatalos megnyitót kedden az Új Hidegkuti Nándor Stadionban rendezik. A sporteseményt Áder János köztársasági elnök, a játékok fővédnöke nyitja meg, míg a lángot Polgár Judit volt világelső sakkozó gyújtja meg. A 2200 versenyző 24 sportág 63 versenyszámában mérik össze tudásukat, a központi helyszín a Ludovika Campus lesz.

A játékokon nemcsak európai zsidó sportolók vesznek részt, hanem meghívásos alapon az Egyesült Államokból, Kanadából, Mexikóból, Brazíliából, a Dél-afrikai Köztársaságból, Ausztráliából és Izraelből is érkeznek sportolók.

Magyarország 214 résztvevővel képviselteti magát – ami rekord a játékok történetében. A vendéglátók 15 sportágban állnak majd rajthoz, a legidősebb magyar induló 81, a legfiatalabb 13 éves.

A magyar zsidó sportolók 2010 óta több mint 100 érmet nyertek a Maccabi Európa-, illetve világjátékokon.

Magyarország egyetlen zsidó sportegyesülete, az 1906-ban alakult Maccabi VAC Hungary elnöke, a szervezőbizottság társelnöke, Jusztin Ádám az MTI-nek elmondta: elsősorban bridzsben, valamint vívásban és vízilabdában számítanak hazai sikerekre.

A nevezések alapján a legidősebb sportoló egy 1933-ban született amerikai bridzsversenyző lesz, míg a legfiatalabb egy 2009-es születésű litván sakkozó, a legnagyobb delegáció a 297 fős német küldöttség lesz.

A budapesti Maccabi Európa Játékok központi helyszíne a Ludovika Campus lesz, áll már a színpad is

Fotó: emg.2019.hu

A szervezők a Ludovika Campus tőszomszédságában található Orczy-kertben kialakítanak egy "Maccabi falut", ahol minden nap a díjátadást rendezik, de lesznek ott kiállítások, koncertek és filmvetítések is.

A budapesti központú Maccabi Európa Játékok minden idők legnagyobb magyarországi multisport rendezvénye lesz. A játékokra érkező versenyzők és a további csapattagok összesen 27 ezer vendégéjszakát töltenek Magyarországon.

A kormány összesen ötmilliárd forint költségvetési támogatást biztosított a játékok előkészítésére és lebonyolítására.

A Maccabi biztonsági előírásai miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz július 28. és augusztus 7. között Budapest több kerületében lesz ideiglenes forgalomkorlátozás, ezekről itt lehet tájékozódni.