3,2 milliárd forintból indul a soproni múzeumnegyed fejlesztése

Forrás: MTI/turizmus.com

 2020. október 23. 11:59

Letették a soproni múzeumi negyed alapkövét csütörtökön. A több mint 3,2 milliárd forint értékű fejlesztés a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében uniós és hazai források felhasználásával 2022 nyaráig valósul meg.

A soproni múzeumnegyed-projekt során a város főterén álló, már múzeumként működő Fabricius-házat, az egykor lakóházként funkcionáló Tábornok-házat, valamint a Storno-házat kapcsolják össze úgy, hogy azok belülről átjárhatók legyenek, egyetlen múzeumi egységet alkossanak – mondta el György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára az alapkőletételi ünnepségen.

Az ünnepélyes alapkőletétel pillanatai

Fotó: MTI / Nyikos Péter

Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa az ünnepségen szólt arról, hogy a projekt részeként helyet kap itt egy újkori kőtár, valamint Sopron és a korona címmel nyílik egy kiállítás is, amely arra emlékeztet, hogy több magyar király is kapcsolatba került a várossal, sőt Sopron egykor koronázás helyszíne is volt.

A fejlesztés megvalósítása során a három Fő téri épület továbbra is önálló karakterű marad, azonban a belső faláttörésekkel történő összekapcsolással, átjárók kialakításával egyetlen épületkomplexum válik. A fejlesztés tartalmazza a Tábornok-ház átalakítását, felújítását, udvarlefedését; a Fabricius-ház utcai és udvari oldalszárnyának felújítását, továbbá az épületek mögötti függőkert felújítását. Az újonnan kialakított központi fogadótér a Tábornok-ház fedett belső udvara lesz – olvashatók további részletek a fejlesztésről a sopronimuzeum.hu oldalon.

A Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében összesen 60 milliárd forintból nyerik vissza régi szépségüket a magyarországi várak és kastélyok.