3,5 milliárd forintból újult meg a Bodajki Vadászkastély

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 18. 07:07

A bodajki fejlesztés eredményeként megújult a 7,2 hektáros kastélypark, a kastélyépület megújítása során kialakítottak egy 923 négyzetméter területű kiállítóteret és egy 250 fő befogadására alkalmas multifunkciós rendezvényteret.

A magyar klasszicista építészet jeles alkotásának számító kastélyt Miske József, Erdély kormányzója és birodalmi miniszter építtette 1837–39 között. Nem maradt fenn adat arról, ki volt az épület tervezője, de a kastély stílusa, építészeti megoldásai alapján valószínű, hogy a terveket Hild József, a hazai építészet egyik legnagyobb alakja készítette.

A kastély többször is gazdát cserélt, majd 2017-ben az új tulajdonos megkezdte az állagmegóvási munkákat, első lépésben a folyamatosan ázó épület tetőszerkezetének cseréjére került sor. Az épület nemcsak visszanyerte régi fényét, de új elemekkel – például multifunkcionális rendezvényteremmel – is bővült, és végre méltó funkciót kapott – tájékoztatta szerkesztőségüket a sajtóbemutató kapcsán a Bodajki Vadászkastély.

A vadászkastély környezete is megszépült

Fotó: Bodajki Vadászkastély

A beruházás a Magyar Turisztikai Ügynökség és a magyar állam támogatásában valósult meg, a mintegy 3,5 milliárd forint költségű projekt 1,4 milliárd forintos állami támogatást kapott. A fejlesztés eredményeként megújult a 7,2 hektáros kastélypark, a kastélyépület megújítása során kialakítottak egy 923 négyzetméter területű kiállítóteret és egy 250 fő befogadására alkalmas multifunkciós rendezvényteret.

Európa egyik legkorszerűbb, interaktív vadászati és természetismereti kiállítását hozták létre a kifejezetten erre a célra átalakított belső terekben. A kastélyhoz tartozó tízholdas park is megújult, a látogatók pihenését, felüdülését, játszótereivel a gyerekek szórakozását szolgálja.A Bodajki Vadászkastélyban látható Európa egyik legszínvonalasabb és legkorszerűbb, interaktív vadászati kiállítása. A kiállítás élményszerűen mutatja be a vadvilág szépségét, értékeit, a vadászat kultúráját, valamint a természetvédelem és a klímaváltozás negatív hatásai elleni küzdelem fontosságát.

A kiállítóterekben számtalan vizuális és hangeffektussal színesítve jelennek meg a Föld természeti tájai, élőhelyei az északi sarkvidéktől az afrikai esőerdőig, a Kárpát-medencétől a szavannáig.

Feltételezhetően Hild József készítette a klasszicista kastély terveit

Fotó: Bodajki Vadászkastély

A kiállítás több mint 200, hazai vadászok által elejtett apró- és nagyvadat mutat be, és ismerteti az állatok életmódjára vonatkozó legfontosabb ismereteket, érdekességeket.A látogatók csúcstechnikát képviselő interaktív eszközökkel, multimédiás megoldásokkal találkozhatnak: interaktív varázsföldgömb, virtuális szafari a kiterjesztett valóságban, fotóautomata, amely mindenkit meglepő helyszínekre repít, érintőképernyős információs falak, okostelefonra letölthető applikáció.A látogatók megismerkedhetnek a nagy magyar vadászokkal, például Kittenberger Kálmánnal és Széchenyi Zsigmonddal – sőt, közös fotót is készíthetnek velük. A kiállításon ritka, történelmi vadászfegyverek is megtekinthetők.A szeptember 17-i átadást követően megkezdődik a kiállítótér minimum egy hónapos próbaüzeme az előre regisztrált látogatókkal.A sikeres próbaüzem után a Bodajki Vadászkastély a széles közönség előtt is megnyitja kapuit.