370 ezer őshonos fát ültettek el az Őrségi Nemzeti Parkban

Forrás: MTI

 2021. szeptember 29. 16:51

Huszonhat hektár pusztuló lucfenyvest számoltak fel, helyettük 370 ezer darab, őshonosnak számító fa csemetéjét ültették el, fa- és cserjefajokban bővelkedő erdősítéseket hoztak létre az Őrségi Nemzeti Parkban.

A két éven át zajló, most záruló természetvédelmi projekt megvalósításához az Európai Unió több mint 408 millió forint vissza nem térítendő pályázati támogatást nyújtott - tájékoztatott a nemzeti park igazgatósága szerdán.

Az élőhely rekonstrukciós program során eltávolították az elpusztult, beteg, az erdő megújulását akadályozó fákat, helyükre őshonos fafajtákat - tölgyet, bükkfát, juhart - telepítettek.
Céljuk az volt, hogy a jelenleginél egészségesebb, a veszélyforrásokkal szemben ellenállóbb, a klímaváltozás hatásait mérsékelni és elviselni képes erdőket hozzanak létre - emelték ki.

orseg

A nemzeti parkban huszonhat hektár pusztuló lucfenyvest számoltak fel, helyettük 370 ezer darab, őshonosnak számító fa csemetéjét ültették el

Fotó: Őrségi Nemzeti Park

Hozzáfűzték, hogy a projekt megvalósítása során  tíz kilométer hosszan a vadak rágása ellen védő kerítést építettek, az erdők természetvédelmi célú kezelése érdekében pedig a Magyar Állam által nyújtott pályázati forrásokat felhasználva 183 millió forint értékű speciális gépparkot szereztek be.

Az elvégzett beavatkozások hatásait hosszú távon nyomon követik a szakemberek, a létrejövő változatos erdők a reményeik szerint élőhelyül szolgálnak majd számos, természetvédelmi oltalom alatt álló növény- és állatfajnak, például a fekete harkálynak, hamvas küllőnek, vagy a nagy szarvasbogárnak.