400 milliárd határ menti települések fejlesztésére

Forrás: MTI

 2016. november 09. 16:38

A 2014-2020-as európai uniós finanszírozási ciklusban közel 400 milliárd forint áll rendelkezésre a határ menti települések infrastruktúrájának, környezeti állapotának, egészségügyi rendszerének fejlesztésére, az uniós források felhasználhatók még az oktatás, a turizmus és a kutatás területén is.

A Miniszterelnökség nemzetközi helyettes államtitkára, Perényi Zsigmond kiemelte: az előző - 2007-2013-as - uniós finanszírozási ciklushoz képest a jelenlegi ciklusban már a kis- és közepes vállalkozások (kkv) is pályázati lehetőséghez jutnak.

Eddig főként egyházak, önkormányzatok, civil szervezetek, iskolák pályázhattak, a határon átnyúló programokban elérhető európai uniós forrásokat nem lehetett felhasználni a gazdaság, illetve az egyes cégek fejlesztésére.

Perényi Zsigmond a 2014-2020-as uniós finanszírozási ciklusban tervezett beruházásokról kifejtette: a legnagyobb infrastrukturális fejlesztések a magyar-szlovák határon várhatóak, itt hat gyalogos, illetve kerékpáros hidat építenek. Erről már meg is egyeztek a szlovák kormánnyal. A szlovén-magyar határnál várhatóan az Orfalu-Büdfalva és a Dedeskecskés - Lendvahosszúfalu közti útszakaszt fejlesztik. A horvát-magyar határnál a tervek szerint híd épül Murakeresztúr és Kotoriba között, Őrtilos és Légrád részvételével pedig kerékpárút-fejlesztés valósul meg. A magyar-szerb határszakaszon egyebek mellett a Kübekháza-Rábé között hiányzó útszakasz megépítéséről döntenek majd - mondta.

Az infrastruktúra fejlesztését célzó határon átnyúló programokban a pályázati források több mint 40 százalékát kiírták már, jövőre pedig a tervek szerint az összes pályázati lehetőség elérhetővé válik - közölte a helyettes államtitkár.