432 mini koncert három hónap alatt hat budapesti helyszínen

Forrás: MTI

 2015. május 21. 17:18

A Zenélő Budapest programsorozat első szabadtéri koncertjeit május 24-én, Pünkösd vasárnap hallgathatja a közönség hat budapesti helyszínen, a program az augusztus 15-ére tervezett fellépésekkel zárul.

A Zenélő Budapest koncerthelyszínei: a felújított Várkert Bazár, a Szentháromság téren a Magyarság Háza erkélye, a Szent István Bazilika lépcsője, a Vajdahunyad vára, az Óbudai Múzeum épülete, és a margitszigeti zenélő kút. A szabadtéri helyszíneken 15-20 perces ingyenes mini élőzenei koncerteket élvezhet a közönség.

Összesen 62 zeneművész lép fel, a gyönyörű történelmi színhelyekhez köthető – külön erre az alkalomra készült – kamarazenei műsorokkal, melyek a zeneirodalom remekeiből, többek között Erkel Ferenc, Liszt Ferenc, Brahms, Rossini, Mozart, Handel műveiből válogatnak. A fellépő művészek Budapest kiváló zenekarainak –a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Magyar Állami Operaház Zenekara, a Budapesti Fesztivál Zenekar,a Duna Szimfonikus Zenekar, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, a Concerto Budapest – rendszeresen együtt kamrazenélő muzsikusai.

A hat helyszínen különböző stílusú zenei programok hallhatók. A koncertek a színhelyekhez illeszkednek. A Vajdahunyad várában erdélyi népzenét és népdalelőadást élvezhet a közönség,a Magyarság Háza erkélyén játszó fafúvósok operaénekessel Liszt és Erkel korát idézik, a Várkertbazárnál, stílusosan, huszárruhás rézfúvós kvintett, az Óbudai főtéren pedig – a hírneves vendéglők között – a helyi polgárok múltidéző dallamai szólalnak meg egy szaxofon együttes tolmácsolásában. A Szent István Bazilika előtt harangjáték csendül fel egy ütő együttes előadásában, míg a margitszigeti Zenélő kút pavilonjánál korhű ruhába öltözött hölgyek vonósnégyese és egyklarinétművész idézi fel a polgári hangulatot.

A közönség minden előadási napon, azaz a hétvége három napján, péntek, szombat, vasárnap(a Szent István Bazilika előtt: vasárnap, hétfő, kedden) egymást követő órákban élvezheti a szabadtéri koncerteket. (Helyszínenként, naponta két koncert lesz).A teljes programot a koncerthelyszíneken elhelyezett, rendezvény-hirdető táblákon követhetik az érdeklődők.

Részletes program és információ a koncertekről a www.budapestinfo.hu oldalon található.

A sorozat érdekessége, hogy a program változik és a szereplők széles repertoárt mutatnak be, így a közönség hétről-hétre új művekkel ismerkedhet meg. Aki megszerette, annak módja és lehetősége van akár végig kísérni, követni a program változatosságát.A koncertekre időről-időre más neves művészek kapnak meghívást, fémjelezve jelentőségét és színvonalát a különleges városi mini koncerteknek.

A projekt ötlet- és szakmai gazdája Götz Béla, művészeti vezető, Jászai Mari-díjas díszlettervező és Götz Nándor zenei vezető, klarinétművész.

A Zenélő Budapest koncertsorozat a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ szervezésében, Budapest Főváros Önkormányzata és a Miniszterelnökség támogatásával valósul meg.