4,5 millió euróból építik ki a Forradalom útvonalát Temesváron

Forrás: MTI/turizmus.com

 2022. október 19. 10:49

A Temesvár számára jelképértékű projekthez a helyreállítási alapból nyert 4,5 millió eurós finanszírozást az önkormányzat – jelentette be Dominic Fritz, a város polgármestere a Facebookon. Az erre vonatkozó szerződést hétfőn írták alá Bukarestben.

"Az érzelmek, a skandálások, a tüntető tömeg felhördülése, a golyók süvítése és a kommunistaellenes forradalom képei visszatérnek Temesvár utcáira. Újragondoljuk a köztereket 1989 decemberének forró helyszínein úgy, hogy a turisták és a város lakói a múlt tudatában lépjenek e terekre" – közölte a polgármester. Hozzátette: a modern technológiát is segítségül hívják ahhoz, hogy a temesváriak újraélhessék a forradalom napjainak a feszültségét és reményét.

Megjegyezte: jelenleg egyeztetések folynak a forradalmár-szervezetekkel, és készülnek a térátalakítási tervek.

Újragondolják 1989 decemberének forró helyszíneit Temesváron, hogy a turisták és a város lakói a múlt tudatában lépjenek e terekre

Fotó: 123rf.com

A romániai felmenőkkel nem rendelkező, Németországban született politikus, aki felnőttként költözött Temesvárra, és tanult meg románul, kilenc helyszínt nevezett meg, ahol térátalakításba kezdenek. Ezek egyike a Mária tér, ahol az a református templom áll, amelyben Tőkés László szolgált az 1980-as évek végén.A lelkésznek a kommunista diktatúrával szembeni ellenállása, és az erre válaszként érkező hatalmi fellépés szolidaritási hullámot váltott ki Temesváron. A Tőkés László védelmében kialakult 1989. december 15-i szolidaritástüntetés másnap kommunistaellenes, diktatúraellenes tüntetéssé alakult, harmadnap véres megtorlást vont maga után, hat nappal később pedig az ország több nagyvárosára is átterjedt, és megdöntötte Nicolae Ceausescu kommunista diktátor hatalmát.