5 + 1 indok, hogy a Körös völgyében pihenj

Forrás: turizmus.com

 2015. május 13. 10:50

Mezőtúr a Körös völgyében, az Alföld szívében fekszik, Budapesttől mindössze 150 km-re. A Körös gazdag élővilága, a buja, zöld növényzet és a friss levegő együtt a tökéletes szabadság érzését adja, miközben valóban otthon érezheted magad ezen a tájon.

Nem jártál még erre?

Összeszedtünk 5+1 nyomós érvet arra, hogy miért érdemes meglátogatni a Körös völgyét.

  1. 1. A híres alföldi vendégszeretet

Az alföldi emberek mindig is híresek voltak marasztaló vendégszeretetükről, figyelmességükről és konokságukról is. Ha ide látogatsz, biztosan találkozol az utcán, házuk előtt üldögélő nénikkel, akik árgus szemekkel figyelik az újonnan érkezőket, de akárhová térsz is be, legyen az egy kisbolt, étterem vagy fürdő, mindenhol nagy szeretettel és tárt karokkal fogadnak a helyiek. Itt mindig illatozó, frissen sült sütemény, és helyben főzött házi pálinka vár, amit illik is elfogadni!

  1. 2. Háborítatlan természet

A természet szerelmeseinek igazi paradicsom ez a vidék! A folyó melletti erdők gazdagok énekesmadarakban, lombkoronájukban gémek, valamint ritka ragadozó madárfajok fészkelnek, az odvasodó fatörzsekben pedig számos odúlakó madárfaj él. A holtágak vizeiben megtalálhatók az országban honos halak. A környék gazdag gyógyvizekben, úgyhogy a regenerálódni vágyók több strandot is kipróbálhatnak, és egész évben élvezhetik a kristálytiszta levegőt is.

Használd ki a Körös és holtágainak adta számos aktív pihenési és sportolási lehetőséget! Pihenj a nyári szellőben a napozó stégen és szabad strandon, vagy irány a víz a bátrabbaknak kenuval, a kalandra vágyóknak pedig vízi biciklivel!

  1. 3. Romantikus andalgás

Vonulj el kedveseddel a világ elől, és fedezzétek fel együtt a Körös völgyének szépségét! Pihenésetek hívószavai a buja természet és a meghittség lesz.

Páratlan jelenség, ahogyan a folyó apró holtágai elterülnek a térségben! A Körös völgyének háborítatlan környezete tökéletes pihenést és kényelmes sétákra alkalmas sík terepet kínál. A vadregényesen kanyargó, buja Körös partján sétálva felidézhetitek párotokkal a legszebb pillanataitokat, és megerősíthetitek, újra feléleszthetitek szerelmeteket. Az biztos, itt senki nem fog zavarni titeket…

  1. 4. Gasztronómiai utazás

Tekintettel a környék kiemelkedő horgászati és vadászati kultúrájára, a helyi éttermek étlapján szép számban kapnak helyet a hal- és vadételek. Messze földön híres az itteni halászlé és a régmúlt időket idéző slambuc. Ha ide látogattok, biztos, hogy mindig friss, izgalmas alföldi ételeket kóstolhattok, amelyben a hal és vadételek mellett a pásztorhagyományok is nyomot hagynak.

  1. 5. Izgalmas programok: Artúr Fesztivál, Túri vásár

Mezőtúr legnagyobb rendezvénye az évszázados hagyományokkal rendelkező Túri Vásár, amelyet minden év augusztusában rendeznek meg. A Szolnoki úton elterülő vásárra az ország számos pontjáról érkeznek árusok és kíváncsiskodók. Ez az Alföld legnagyobb vásári forgataga, amikor a 18 ezer fős Mezőtúr kisvárosának létszáma többszörösére emelkedik.

Az arTúr Fesztivál a Túri Vásárt megelőző többnapos összművészeti fesztivál, amely minden évben zenei és kulturális programokkal várja az érdeklődőket. A két rendezvényen tapasztalt mezőtúri vendégszeretet és nyüzsgő élet garantáltan felejthetetlen élményt hagy bennetek!

5+1. Időutazás a nemesi 30-as évekbe

Távol az utaktól és a város zajától, a régmúlt idők egy szelete elevenedik meg fiatalos, modern köntösben. A Hercegasszony Hotel stílusos környezete virágos parkkal és gyümölcsös kertekkel tündököl az alföldi táj üde, zöld édenkertjeként. Ha erre jártok, mindenképp látogassátok meg a felújított szállodát, vagy a hotelhez tartozó Iréne Bisztrot, amely egy őszinte ‎bisztró konyha: a szezonalitáson és a frissességen alapul. Csak a legfrissebb, környékről beszerzett alapanyagok kerülnek tányérra.

Bővebb információk: www.hercegasszony.hu (x)