50 év után először a MODEM-ben a Párizsi absztraktok

Forrás: turizmus.com

 2021. október 05. 14:26

Október 3-án nyílt a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ nemzetközileg egyedülálló kiállítása „Párizsi absztraktok. Abstraction-Création. Kandinszkij, Hélion, Calder, Moholy-Nagy…” címmel.

Az 1500 m2-es kiállítás középpontjában a világhírű, a valaha volt legnagyobb hivatalos nonfiguratív csoportosulása, az Abstraction-Création áll.

A közel 100 művet felvonultató tárlat műtárgyai, többek között a párizsi Centre Georges Pompidou, a párizsi Galerie Le Minotaure, a bécsi mumok, a bécsi Belvedere vagy a Nantes-i Musée d’arts de Nantes múzeumokból érkeztek.

Az Abstraction-Création olyan világhírű művészeinek képeit és szobrait mutatja meg a közönségnek, mint például Vaszilij Kandinszkij, Jean Hélion, Alexander Calder, Auguste Herbin, František Kupka, vagy Jean Arp.

Vaszilij Kandinszkij Két zöld pont (1935 Párizs, Centre Georges Pompidou)

Fotó: © Centre Pompidou, MNAM-CCI, Dist. RMN-Grand Palais/Philippe Migeat

A tárlat elsőként reprezentálja itthon a világhírű magyarok, köztük Moholy-Nagy László, Alfred Reth vagy Étienne Beöthy és hazánkban elismert avantgárd alkotók, mint Tihanyi Lajos és Martyn Ferenc munkásságát a párizsi Abstraction-Création közegében.

Az Abstraction-Création egy közel 100 fős társaság volt, amelyhez több mint 20 ország művésze csatlakozott, magához vonzotta a világ jelentősebb absztrakt képviselőit az 1930-as években.

A New York-i MoMA-ban, majd a párizsi Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris Abstraction-Création-kiállításai után csaknem 50 év elteltével ez lesz az első nagyszabású, tárlat a témában, amely mellesleg egészen új kutatási eredményeket tár fel – adja hírül a visitdebrecen.com.

A közel 100 művet felvonultató tárlat anyagának kétharmada a külföldi gyűjteményre, intézményre épül, de hat magyar kollekcióból, múzeumból is érkeztek művek a kiállításra.

A tárlat extra szenzációja, hogy több neves intézmény (Musée d’art moderne et contemporain de Saint-Étienne; Centre Georges Pompidou) művének restaurálását, keretezését is magára vállalta a MODEM.

A kiállítás 2021. október 3. – január 30. között várja az érdeklődőket a Modem – Modern és Kortárs Művészeti Központban Debrecenben.