50 év után ismét színre viszi az Opera Debussy Pelléas és Mélisande című művét

Forrás: MTI

 2022. február 18. 14:01

Debussy Pelléas és Mélisande című operáját 50 év után viszi ismét színre a Magyar Állami Operaház. Az előadást február 25-én mutatják be az Eiffel Műhelyházban.

A Pelléas és Mélisande a dán Kirsten Dehlholm rendezésében, az általa vezetett Hotel Pro Forma performanszszínház koncepciója alapján Haja Zsolt/Fülep Máté, Pasztircsák Polina és Kovács István főszereplésével látható az Eiffel Műhelyházban. Az Opera Zenekart az előadásokon Frédéric Chaslin vezényli, az Opera Énekkara felvételről működik közre - közölte a dalszínház

A Pelléas és Mélisande alaphelyzete szerelmi háromszög Golaud herceg, a felesége és Golaud féltestvére, Pelléas között. Míg a két címszereplő azzal küzd, hogy megosszák egymással érzéseiket, addig Golaud-t egyre jobban hatalmába keríti a féltékenység, ami végül tragikus végkifejlethez vezet.
Debussy csaknem egy évtizeden át dolgozott darabja megírásán. Formabontó műve egyszerre ment szembe a francia operai
hagyományokkal és a kor népszerű, wagneriánus tendenciáival is. A korban szokatlan, inkább prózai librettó Maurice Maeterlinck azonos című szimbolista drámája felhasználásával született.

Debussy operájában nincsenek zárt számok, áriák, sem kórustételek, az énekkar csak a színpadon kívülről működik közre, és a darab nem tartalmaz a korábbi korokban megszokott balettbetéteteket sem. Bár használ wagneri értelemben vett zenei motívumokat, azokat inkább elvont fogalmakhoz köti. Álomszerű, visszafogott, az énekelt szöveget aláfestő zenéjével inkább az érzelmek finom, árnyalt színeit kívánja ábrázolni - olvasható az Opera közleményében.

pelleus opera

Topolánszky Laura és Haja Zsolt a darab próbáján

Fotó: Operaház/Nagy Attila

A Pelléas és Mélisande 1902-es bemutatója ugyan botrányosra sikerült a párizsi Opéra-Comique-ban, a közönség sikerre vitte a darabot, amit a következő években Európa több országában és az Egyesült Államokban is bemutattak. A Magyar Királyi Operaház 1925-ben vitte színre a művet, de Márkus László rendezése csak öt előadást ért meg. Nagyobb sikert könyvelhetett el Mikó András 1963-as felújítása, amely 1970-ig több mint 40 alkalommal volt látható az Andrássy úton. A Magyar Állami Operaház eredetileg a 2020/2021-es, francia tematikus évadban tervezte bemutatni a darabot.

Az előadás látványvilágáért ezúttal is a Hotel Pro Forma csapata felelt, társrendezőként Marie Dahl működött közre, a díszleteket Maja Ziska, a jelmezeket Marta Twarowska, a világítást Jesper Kongshaug, míg a vetített anyagokat Adam Ryde Ankarfeldt tervezte.

A Pelléas és Mélisande a premiert követően február 27-én, majd március 2-án, 4-én és 12-én látható.