50 éve dobog Ausztria zöld szíve – Stájerország ezzel vár idén nyáron

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2022. április 28. 19:49

Stájerország három turisztikai régiója, Schladming-Dachstein, Magas-Stájerország és a Stájer Termál- és Vulkánvidék a városligeti Millennium Házában mutatta be nyári újdonságait.

Kettős évforduló adta meg az alaphangját a Steiermark Tourismus (Stájerország Tartományi Idegenforgalmi Hivatala) budapesti rendezvényének: 50 éves a tartomány szimbóluma, a zöld szív, és 30 éve dolgozik a stájer turizmusért a hivatal vezetője, Erich Neuhold, aki ebben a pozíciójában utoljára tájékoztatta a magyar sajtó képviselőit Stájerország eredményeiről – tudtuk meg Michael Strassernek, az Österreich Werbung budapesti képviselet-vezetőjének köszöntőjéből.

Erich Neuhold bizakodását fejezte ki, hogy az elmúlt két év nehéz időszaka után idén egy nagyon jó nyári szezon elé néznek – legalábbis az előfoglalások alapján. Két kérdés adhat aggodalomra okot: hogyan alakul az ukrán helyzet és megfizethetők maradnak-e az üdülések – tette hozzá. Szavai szerint ugyanakkor Stájerország nagyon jó ár-érték arányú szolgáltatásokkal várja a turistákat, köztük a magyarokat.

A Covid-járvány felerősítette a természet és az aktív kikapcsolódás iránti igényt, ami rendkívül kedvező Stájerország számára, és az osztrákok is inkább otthon nyaraltak. Így a pandémia ellenére 2021 nyári szezonja volt az eddigi legjobbja Stájerországnak, több mint 7 millió vendégéjszakával, ami 16,3 százalékkal haladja meg az előző évit. A magyar utazók 107 ezer vendégéjszakával járultak hozzá a nyári forgalomhoz, ez közel 47 százalékos növekedésnek felel meg. A síszezon korántsem volt ilyen kedvező, a járványügyi korlátozások miatt megközelítőleg 30 százalékkal maradt el a tartomány téli turistaforgalma a Covid előtti időszaktól – sorolta az adatokat az ügyvezető.

Csoportkép a sajtótájékoztatóról, középen Erich Neuhold (zöld zekében), a Steiermark Tourismus leköszönő ügyvezetője, jobbra mellette Michael Strasser, az ÖW budapesti képviselet-vezetője

Fotó: Österreich Werbung/Dimény András

Erich Neuhold beszámolt a stájer turizmus strukturális átalakulásáról is: a korábbi több mint 1000 turisztikai szövetséget 11 régió váltotta fel, ami hatékonyabbá teszi a munkát és kedvez az információáramlásnak is: az ajánlatokat egy közös portálba integrálják, megkönnyítve ezzel a vendégek tájékozódását.

A Turizmus.com kérdésére, elhangzott, hogy Ausztria a beutazást továbbra is a 3G-szabályhoz köti (oltott, gyógyult vagy tesztelt), e téren nincs hír könnyítésről, országon belül azonban már semmilyen igazolást nem kérnek a turisztikai szolgáltatók.Budapestre három stájer turisztikai régió hozta el ajánlatait, melyek képviselői beszámoltak nyári újdonságaikról.

 

Hegyi felvonók, bárányos élmények, kerékpáros kihívások

Stefanie Drosg a Schladming-Dachstein régióból felhívta a figyelmet a nyáron is működő 8 hegyi vasútra, amelyek 8 különböző hegyre viszik utasaikat. A családosok ne hagyják ki Hopsilandot, azaz Nyusziföldet – Stájerország legmagasabban fekvő játszóterét a Planaion. Hauser Kaiblingon az újdonságok közé tartozik egy tematikus túraútvonal, amelyen az alpesi úttörők nyomába eredhetünk. Több mint 800 bárány tölti a nyarat a hegyen, a családoknak így számos bárányos élményben (állatsimogató, Pata ösvény,  Birka via ferrata) lehet részük. Rittisbergen egy új, 2,5 kilométer hosszú Meseösvényt alakítanak ki, ahol meséket lehet majd hallgatni és olvasni.

Schladming az elmúlt időszakban a hegyi kerékpárosok kedvelt úti céljává fejlődött. A Reiteralmon van Ausztria legnagyobb kerékpáros játszótere, a Junior Trail Park, a hegyről két különböző nehézségű kiépített pályán (40, illetve 17 km hosszan) vághatunk neki a lejtőnek, a kék pálya kifejezetten családbarát. Újdonság az ugratókkal, kanyarokkal izgalmassá tett Jumptrail.

A Reiteralmról két különböző nehézségű pályán vághatunk neki a lejtőnek

Fotó: lorenzmasser.com

A túrázók válasszák az ezer forrás és tó völgyét! Nyáron az Alacsony-Tauernben és a Dachstein-hegységben a víz meglepően sokféle formában tapasztalható meg – a titokzatos forrásoktól a csendes hegyi tavakon át a rohanó patakokig és vízesésekig. Túraútvonalak minden magasságban találhatók, az Enns folyó völgyétől egészen a Dachstein-gleccserig.

A régió különleges kulináris projektje az Almkulinarik by Richard Rauch. Idén nyáron a négy Gault & Millau szakácssapkával kitüntetett stájer séf által regionális alapanyagokból készített fogások 14 kiválasztott hegyi hüttében kóstolhatók meg.

 

A woodness az új wellness…

... Magas-Stájerországban (Hochsteiermark), ahol 850 millió fa található, és így a területének 75 százalékát erdő borítja – hallhattuk Stephanie Zündeltől. Nem túlzás tehát azt állítani, hogy ez a régió kimagasló erdőélményeket kínál. Az erdőfürdő csökkenti a stresszt, felszabadítja a testet, az elmét és a lelket, segíti a jobb alvást, csökkenti a vérnyomást, erősíti az immunrendszert. Mindezt vezetett túrákon, torna- vagy éppen jógagyakorlatokkal, érdekes történetekkel és kulináris pihenőkkel lehet fokozni Magas-Stájerországban.

Az erdőfürdő a testet-lelket felvidítja

Fotó: Hochsteiermark / Nicole Seiser

Összesen 2375 kilométernyi túraútvonal várja a bakancsos turistákat, de akinek a gyaloglás túl lassú lenne, az hegyikerékpárra vagy e-bike-re váltva kitombolhatja magát a Fischbachi-Alpokban található Wind & Bike Park Pretul lejtőin vagy a Weitentalban, míg a bringázást kulináris élményekkel is összekötheti a Genuss-Radl-Haubentour kerékpárútvonalon. Az extrém sportok kedvelőinek jó tipp egy kirándulás a Mürzer Oberland Natúrparkban található Falkensteinwandhoz, ahol az Otto's Sonnenplatten és a Helis unglaublichen Pfeiler elnevezésű új via ferrata ösvények kínálnak szédítő hegyi kalandokat.

Az R5-ös Mürztal kerékpárút családdal is teljesíthető: Mürzstegtől és Neubergtől kezdve a mürzzuschlagi Déli-vasút Múzeumon és a lovagi fesztiváljáról híres Oberkapfenberg várán át a brucki Várhegyig élményteli kerékpártúra vár ránk regionális gasztronómiával, kulturális programokkal és hangulatos pihenőhelyekkel megkoronázva. A történelmi kisvárosok, mint Bruck an der Mur, Kapfenberg, Kindberg és Mürzzuschlag építészeti és kulturális gyöngyszemekkel csábítják a látogatókat.

 

Termálfürdők és a stájer 66-os út

A szlovén és a magyar határ mentén fekvő Stájer Termál- és Vulkánvidék forrásai hat termálfürdőt táplálnak: Bad Radkersburg, Bad Gleichenberg, Loipersdorf, Bad Blumau, Bad Waltersdorf és Sebersdorf. Mint Harald Wohnhastól hallottuk, tömegközlekedéssel sem bonyolult eljutni a régióba, Bécsből a Termálvidékre induló buszjárattal 18 euróért egy óra ott lehetünk a Rogner Bad Blumaunál, amely Hundertwasser tobzódó fantáziavilágának  egyik ragyogó lenyomata; számtalan ablaka közül egy sem egyforma.

Hundertwasser tervezte a Rogner Bad Blumaut

Fotó: Stájer Temál- és Vulkánvidék

A Vulkánvidék 66-os útja egy új turisztikai termék, amely több mint 100 gasztronómiai szolgáltatót, 43 élménymanufaktúrát fűz fel. Itt minden egyes termék összetéveszthetetlenül és megízlelhető módon összeköthető a stájer régióval.Aki szeretné megtapasztalni a történelmet, a Bad Gleichenbergben található Styrassic Parkban bátran nekivághat a nyomok felkutatásának, de akár vissza is térhet a lovagok korába Riegersburg várában, amely egy hatalmas vulkanikus sziklán áll. A Kastélyút (Schlösserstraße) várakat és kastélyokat köt össze.

Ebben a dimbes-dombos régióban 14 tematikus kerékpárút várja a bringázókat, akik néhány kilométerenként találhatnak apropót, hogy leszálljanak a nyeregből egy kóstolóra. A Zotter élményvilágában a látogatók végigkövethetik a csokoládé útját a kakaóbabtól egészen a kész termékig, de a Vulcano sonkamanufaktúrában vagy az eceteiről ismert Gölles manufaktúrában is bepillanthatnak a kulisszák mögé.