50 ezer vendégéjszakát hozhat a Sárkányhajó VB

Szerző: Hegedűs Sára

Forrás: turizmus.com

 2018. június 26. 18:17

2018. július 17-22-ig Szegeden rendezik meg a 11. IDBF Klub Legénység Sárkányhajó Világbajnokságot, ami a sportág történetének eddigi legnagyobb versenye lesz.

Az esemény június 26-án, a Kopaszi-gáton tartott sajtótájékoztatóján Sárfalvi Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a minisztérium által nyújtott 120 millió forintos állami támogatás bizonyítja, hogy a tárca kiemelten fontosnak tekinti a sportágat. Hangsúlyozta, hogy mind a szervező – húszéves múlttal büszkélkedő – Magyar Sárkányhajó Szövetség, mind a helyszínként választott Szegedi Olimpiai Központ garancia arra, hogy színvonalas világversenyt láthasson a közönség. Az államtitkár kiemelte, hogy a tárca számára kiemelt területek: az élsport, a gyermekek sportolásra való ösztönzése, a sportinfrastrukturális fejlesztések és a nagy nemzetközi versenyek magyarországi megrendezésének ösztönzése. Utóbbi esetében fontos megjegyezni, hogy míg 2010-ben 30 ilyen esemény volt, addig 2017-ben ez a szám már 100 fölé emelkedett.

A tárca is kiemelten fontosnak tartja a sportágat

Fotó: turizmus.com

Járosi Péter, a Magyar Sárkányhajó Szövetség elnöke, a nemzetközi szövetség alelnöke és a szervezőbizottság elnöke elmondta, hogy az eddig beérkezett nevezések alapján 29 országból 6200 sportolót várnak az idei megmérettetésre. A bírói karral és a helyszínen háttérmunkát végző személyzettel közel hétezer főt tesz ki az esemény résztvevőinek száma, amely így az idei év legnagyobb hazai sporteseménye. A közönség a világbajnokság minden eseményét ingyenesen tekintheti meg, így várhatóan nagy érdeklődés kíséri majd a versenyeket.

A szövetség 2009-ben klub Európa-bajnokságot, 2013-ban nemzetek közötti világbajnokságot rendezett már hazánkban, utóbbit azóta is a legsikeresebb vb-nek tartják a sportágban. Ennek köszönhető, hogy 2016-ban Szingapúr elől nyerte el Szeged a 2018-as vb rendezésének jogát.

Kérdésünkre Járosi Péter elmondta, hogy a külföldi résztvevők többnyire 9-10 éjszakát tartózkodnak Magyarországon, sokan Budapesten is eltöltenek egy-egy napot. A szervezőbizottság a Budapest-Szeged, valamint a helyi transzferekkel, a szállással, valamint kísérőprogramokkal kapcsolatban is segítséget nyújt a résztvevőknek. Külön mobilapplikáció segíti a versenyzőket és a nézőket, amelyek turisztikai szempontból is hasznos információkat biztosítanak. Szeged és a környéki települések (pl. Makó, Mórahalom) szálláshelyei már teltházasak a bajnokság idejére. A július 16-i megnyitó, a 21-22-i versenynapok és a záróünnepség – utcabállal – a szegedi Huszár Mátyás rakparton lesz. Utóbbira 30 ezer érdeklődőt várnak a szervezők. A július 17-20. közötti, Maty-éren tartott futamokra 10 ezer nézővel számolnak.

Külön mobilapplikáció is segíti majd a versenyzőket és a nézőket

Fotó: turizmus.com

Dr. Mészáros János, a Nemzeti Versenysport Szövetség elnöke elmondta, hogy 53 tagszövetségük közül csupán nyolc érdekelt olimpiai sportágakban, ezért kiemelten fontosak az ilyen nagyléptékű, színvonalas világversenyek, amelyek állami támogatása jelzi a nem olimpiai sportágak növekvő értékét is.