50 méteres óriáskerékkel ünnepli 50. születésnapját Siófok

Forrás: turizmus.com

 2018. június 29. 13:49

Az első magyar készítésű, 50 méter magas óriáskerék felállításával és színes programsorozattal ünnepli fél évszázados múltját a Balaton fővárosa.

Július 1-jén a Nagystrandon vehetik birtokba a látogatók a Siófok Óriáskereket, amelyről megcsodálható a Tihanyi Apátság, a völgyhíd, a Badacsony, a Balaton-felvidék, a Somogyi-dombság, a Siófoki Víztorony és szinte az egész Balaton.

Az elmúlt néhány évben jelentősen átalakult Siófok arculata, nőtt a turisták száma, több milliárd forintot fordítottak hazai és uniós forrásból turisztikai és városfejlesztésekre. A beruházások célja a Balaton-parti szezon meghosszabbítása, a minőségi turizmus ösztönzése. Az önkormányzati tulajdonban lévő, siófoki strandokat üzemeltető Balaton Parti Kft. ügyvezető igazgatója, Pintér Tamás elmondta: a balatoni települések nagy hangsúlyt fektetnek a szezon bővítésére, ahogy az is egyre fontosabb, hogy a Balaton mellett egyre több attrakcióval várják a családokat, fiatalokat, és az idősebbeket egyaránt.

Ilyen turistalátványosság a minden generáció, a külföldi és belföldi vendégek számára egyaránt különleges élményt nyújtó Siófok Óriáskerék, amely valóban „óriás”, hiszen idén először, a város 50. születésnapja alkalmából 50 méter magasból, a város legmagasabb turisztikai pontjáról tekinthetik meg a látogatók Balaton-parti panorámát.

A Siófok Óriáskereket üzemeltető Karma Production Kft. ügyvezetője, Németh Károly elmondta: a most felállított Siófok Óriáskerék érdekessége, hogy Magyarországon ez az első magyar készítésű óriáskerék, ami kimondottan a város jubileumi évére készült. Az 50 méter magas, 30 gondolás, 180 fő befogadására alkalmas óriáskereket nyolc hónap alatt készítette el Horváth Mihály ötletgazda. Az önkormányzattal való együttműködés révén az idei nyártól hat éven keresztül minden szezonban a siófoki strand lesz majd a kerék otthona.

Pintér Tamás beszámolt róla, hogy a város három fizetős strandján és három szabadstrandján jelentős fejlesztések valósultak meg, hat játszóteret is érintve. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) pályázatán nyert 86 millió forint támogatásból a fizetős strandokat fejlesztették, a többi önerős, illetve civil támogatás révén újult meg. A legnépszerűbb Nagystrandon például 800 négyzetméteres gyerekhomokozó létesült több játékelemmel, és új gyermekmedence is készült.

Az ügyvezető kiemelte, hogy a fejlesztések és a turisztikai attrakciók stratégiai fontosságúak annak érdekében, hogy Siófok, az ország egyik legnépszerűbb üdülőtelepülése még vonzóbb desztináció legyen. A strandok komoly turisztikai vonzerőt jelentenek, 2017-ben a város strandbelépőkből származó bevétele 28 százalékkal nőtt a korábbi évhez képest. A régió vendégforgalma is évről évre nő, a siófoki vendégéjszakák száma tavaly 1 millió 117 ezer fölé emelkedett az egy évvel korábbi 1 millió 116 ezerről és a 2010-es 870 ezerről.

Pintér Tamás a 2010-2017-es városfejlesztések között említette a Fő tér átépítését, a Víztorony rekonstrukcióját, a   Sió Pláza felépítését, az óvodák, bölcsődék fejlesztését,  az új könyvtár felépítését, a  Kálmán Imre Emlékház kiállításának felújítását, a   Kálmán Imre zenepavilon felújítását, a Kálmán Imre Szabadtéri Színpad felállítását és a  buszpályaudvar rekonstrukcióját. Az aktív pihenőknek szóló fejlesztések között sorolta Pintér Tamás a Siófok-Ságvár közötti kerékpárút megépítését, új játszóterek, fitnesz-parkok létrehozását, az új gördeszkapálya elkészítését. Megjegyezte, hogy a város korszerűsítette a közvilágítást és fejlesztette a parti sétányt is.