500 év után először nyitja meg kapuit a velencei Régi Prokurátus épülete

Forrás: turizmus.com

 2021. november 29. 10:18

Több mint 500 éves története során először nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt a velencei Szent Márk téren álló Régi Prokurátus (Procuratie Vecchie) épülete, közel 5 éves restaurációs munkálatokat követően.

A szebb napokat is megélt olasz látványosság a Velencéhez sok szálon kötődő Generali Cégcsoport támogatásának köszönhetően éled újjá, hogy a jövőben közösségi térként, és a biztosító The HumanSafety Net nevű globális társadalmi felelősségvállalási mozgalmának központjaként nyerjen új célt - közölte a cég.

A biztosítónak köszönhetően már újjászületett a Velence szívében található közpark, a Giardini Reali (Királyi kertek), a Szent Márk téren álló Procuratie Vecchie teljeskörű restaurációja pedig éppen most ér a finisbe.

A munkálatok év végén fejeződnek be, az érdeklődők pedig 2022 tavaszától csodálhatják meg régi pompájában az épületet.

A kezdeményezés célja, hogy a világörökségi státuszú város építészeti és kulturális örökségében a következő generációk is gyönyörködhessenek, Velence pedig a fenntarthatóság globális szimbólumává váljon. A Generali elkötelezettsége nem véletlen, a társaságtörténelmi székházának ugyanis éppen a Régi Prokurátus épülete adott otthont az 1830-as évektől.

prokuratus

A Szent Márk tér ikonikus épülete 5 éves restaurációs folyamatokat követően nyílik meg a nagyközönség előtt 2022 tavaszán

Fotó: 123rf.com

A tervezési és restaurációs munkálatok során a kivitelező David Chipperfield Architects Milan végig szem előtt tartotta a Régi Prokurátus eredeti értékeit, hiszen a cél nem az épület átalakítása, sokkal inkább korábbi szépségének visszaállítása és kiemelése, illetve a modern kor elvárásainak megfelelő korszerűsítése volt. Így az első és a második emeleti terek felújítása mellett szempont volt a könnyebb megközelíthetőség, új lépcsőházak és közlekedők beépítése, a harmadik emelet pedig kiállítótérrel, előadóteremmel és irodákkal bővült.