900 millióból fejlesztik a pécsi Világörökségi Negyedet

Forrás: turizmus.com

 2019. július 11. 10:49

A pécsi világörökségi terület fejlesztésére elnyert támogatásból jelentős mértékben fejlesztik a Cella Septichora és az Ókeresztény Mauzóleumot, és látogathatóvá teszik a feltárt, de eddig be nem mutatott sírkamrákat.

Pécs az elmúlt évtizedben számos pályázat keretében fejlesztette turisztikai infrastruktúráját, hogy a várost az ország és a régió legkiemelkedőbb kulturális turisztikai célpontjává tegye, valamint növelje az idegenforgalomból és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokból befolyó jövedelmét – olvasható a Magyar Turisztikai Ügynökség honlapján.

A cél, hogy Pécs az ország és a régió legkiemelkedőbb kulturális turisztikai célpontja legyen

Fotó: mtu.gov.hu

A világörökségi gondnok feladatát betöltő Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. elkészítette a világörökségi területre vonatkozó kezelési tervet, melyben összegezték, melyik síremlékek esetében milyen beavatkozás szükséges.

A dokumentumban megfogalmazott elvárások teljesítése a feltétele a világörökségi cím hosszú távú meglétének.

A GINOP-os pályázati forrásból elnyert 900 millió forint vissza nem térítendő támogatás lehetőséget biztosít a meglévő attrakciók (Cella Septichora, Ókeresztény Mauzóleum) jelentős mértékű fejlesztésére, a feltárt, de be nem mutatott sírkamrák látogathatóvá tételére és a kezelési tervben rögzített restaurálási feladatok elvégzésére.

A 2006-ban átadott Cella Septichora Látogatóközpont mostani fejlesztése keretében keleti irányba bővítik a látogatóközpontot, és létrejön egy közel 200 m2 nagyságú új kiállító- és múzeumpedagógiai foglalkozótér, ahol helyet kap a múzeumi shop is.

A bővítéssel megtekinthetővé válik két feltárt, ám visszatemetett sírkamra. Az idegenforgalmi igények kielégítésére a látogatóközpontban fejlesztik az interaktív tartalmakat, az élményt fokozó elemeket, melyek közül kiemelendő a 3D mozi, a video mapping és a virtuális időkapszula játék.

A pécsi Ókeresztény Mauzóleum

Fotó: Wikimedia Commons

Az Ókeresztény Mauzóleum interaktív elemekkel való ellátása mellett megvalósul a fogadóépületének fejlesztése, valamint a déli támfal elbontása és a műemlék Szent István tér felőli megnyitása egy lankás útvonal segítségével. Az itt található sírkamrák a két tér egybenyitásával válnak látogathatóvá.

A fejlesztések a tervek szerint 2020. június 30-ig megvalósulnak.