95 éves a berettyóújfalui levente medence

Forrás: turizmus.com

 2022. június 15. 10:17

95 évvel ezelőtt, június 14-én avatták fel a jelenlegi Bihar Termálliget területén fekvő levente medencét. Ebből az alkalomból strandkiállítással emlékeztek meg a fürdő alapításáról.

A kiállítás megnyitóján Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere felidézte, hogy a trianoni békediktátum után a település lett a csonka Bihar vármegye központja, ekkor számos olyan kultikus épület épült meg, amelyek ma is díszei a bihari kisvárosnak. Ezek egyike volt a levente ház, melynek szomszédságában 1927-ben megnyitott a strand - olvasható a fürdő közleményében.

A 95 évvel ezelőtt megnyitott levente medencének állít emléket a berettyújfalui fürdő kiállítása

Fotó: Berettyóhír

A Bihar Termálliget vezetője, Zámbori Péter köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy a termál- és strandfürdő ma is nemzetegyesítő szereppel bír, hiszen a határ két oldalán lévő magyarság sokszor a fürdőkomplexumban találkozik egymással. A kiállításmegnyitó mellett a jövőről is esett néhány szó: folyamatban van a gyógyászati részleggel bővülő fedett uszodarész fejlesztése a Kisfaludy-programnak köszönhetően, valamint kemping és szállodai tervek is készültek, melyekkel teljessé válik a határmenti település turisztikai kínálata.

A Bihar Termálliget jelenleg 6 kültéri medencével fogadja a fürdőzni vágyókat, 2 gyógyvizes medence, a termálvizes levente medence, egy jaccuzzi, egy gyermekmedence csúszdákkal, egy élménymedence, valamint strandröplabda pálya, játszótér várja a kikapcsolódni vágyókat.

A fejlesztés befejeztével 5 beltéri medence, szaunavilág és gyógyászati részleg is kiegészíti a termál- és strandfürdőt.