Bringás tojásvadászat és nyúlfutam – ötvennél több programmal vár húsvétkor a Balaton

Forrás: turizmus.com

 2024. március 20. 11:20

A húsvéthoz kapcsolódóan egyre több programot szerveznek a balatoni régióban: idén több mint ötven program várja a turistákat az ünnepi időszakban, az eseményeken számos meghökkentő, kreatív megoldással is találkozhatnak a vendégek.

Egy átlagos tavaszi hétvégéhez képest, a húsvét öt-hatszoros forgalomnövekedést jelent egyes szálláshelyeknek. A magyarok leginkább apartmanban, vendégházban és négycsillagos hotelben töltik ezt az időszakot. A vendégek a pihenés mellett izgalmas, érdekes programokon is részt vehetnek a Balatonnál. Jó példa erre Siófok, ahol 15 méter hosszú szendviccsel várják a turistákat – nyilatkozta Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke.

A kulturális fesztiválok, egyházi megemlékezések mellett egyre több sportos, az egészséges életmódot népszerűsítő eseményt is szerveznek ebben az időszakban, ezeket megpróbálják népszerűsíteni a Nyitott Balaton akció keretén belül is.

 

Tojás- és nyúlfutam 15 méteres szendviccsel

A legnagyobb sportos eseményt a déli parton szervezik meg, ahová több ezer gyermeket és szülőt várnak húsvétkor. A Siófoki Nyuladalom március 29-étől április 1-ig tart majd. Lesz itt nyúlderbi, bűvészshow, tojásfa-díszítés, tánciskolák előadásai, népi játékok és persze számos kitelepülő is.

A Siófoki Nyuladalom március 29-étől április 1-ig tart majd

Fotó: Siófok Város Önkormányzata

A legnagyobb érdeklődés azonban a vasárnapi futóversenyt övezi, amelyet 2016 óta minden évben megszerveznek. Molnár Éva, a Balatuning Egyesület elnöke elmondta: a tojás- és nyúlfutam egy amatőr verseny, amelyre kifejezetten a családokat hívják, a gyerekeknek szóló rövidebb távot akár rollerrel, görkorcsolyával vagy kisbicajjal is lehet teljesíteni. A verseny végén elkészül a világ legnagyobb húsvéti tojásos szendvicse a Fő téren: 80 cm-es kenyerekből lesz összeépítve, tíz sörpadon fut végig, ami azt jelenti, hogy körülbelül 15 méteres lesz. Miután a futók beérkeznek, a célállomást átalakítják tojásevő- és pucoló verseny helyszínné, és tojáskirályt választanak.

 

Bringával is lehet majd kergetni a nyuszit

Akik kerékpárral próbálnak a nyuszi nyomába eredni a Balaton körül, azoknak a BalatonBike 365 keszthelyi, balatonföldvári vagy füredi állomását ajánlott felkeresni, itt kerékpárokat is lehet bérelni bármely méretben.

Húsvétkor Balatonfüredről indul a bringás tojásvadászat. A gyerekkel is könnyen teljesíthető túraútvonalon öt, húsvéti tojást ábrázoló táblát kell lefotózniuk azoknak, akik a játék végén be szeretnék zsebelni a húsvéti ajándékokat – mondta el Éskovács Péter, a Nyitott Balaton akció munkatársa.

Öt húsvéti esemény a Balatonnál, ahová érdemes ellátogatni:

  • Nyuszifül fesztivál, Gyenesdiás (március 29.)
  • Sonka és Kalácsfesztivál, Csopak (március 29. – április 1.)
  • Húsvét a Korzón, Zalakaros (március 29. – április 1.)
  • Húsvéti kavalkád, Balatonalmádi (március 30.)
  • Húsvéti tojásgurító verseny, Balatonakali (március 31.)