Nyáron vízparti örömökkel, ősszel madárlessel, télen sípályákkal vár Batumi és környéke

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2023. június 01. 11:14

A grúziai (újabb nevén Georgia) Adzsara Autonóm Köztársaság turisztikai hivatala a Matild Palotában lévő Spago étteremben tartott prezentációt utazási irodáknak és a sajtónak a régió és elsősorban Batumi város idegenforgalmi kínálatáról május 31-én.

Az eseményen megtartott köszöntőjében Tamara Liluashvili, Georgia 10 hónapja hivatalban lévő budapesti nagykövete hangsúlyozta, hogy az egyik fő célja országa népszerűsítése Magyarországon.

Miután a grúz turisztikai lehetőségekről a résztvevők rövid videókból ízelítőt kaptak, Kristine Dzidziguri, az adzsariai turisztikai hivatal vezetője mutatta be az autonóm köztársaság és a főváros, Batumi idegenforgalmi kínálatát. Látnivalóban, értékekben nem szűkölködnek, hiszen Georgia a világ egyik legrégebbi országa Európa és Ázsia egymást keresztező útvonalai mellett.

„Batumi négy évszakos desztináció, az alapszínek pedig természetesen minden évszakban mások" – emelte ki az autonóm köztársaság bemutatása során többször Dzidziguri, hozzátéve, hogy „minden ott töltött perc egy élmény". A kétezer éves múltra visszatekintő település Georgia második legnépesebb városa, Kelet-Európa egyik élenjáró desztinációja, tele építészeti kontrasztokkal.

Batumi modern épületei

Fotó: Facebook/Batumi.Adjara.Georgia

Akárcsak a magyar, a más országból érkező vendégeknél is az egyik legnépszerűbb program a nyaralás, pihenés a Fekete-tenger partján. A nyáron kellemes hőmérsékletű víz, a természeti szépségek, a kiépített infrastruktúra miatt vonzó célpont lehet Batumi, ahol 387 szálloda és 417 vendéglő várja a turistákat.

A nyár örömei mellett kiemelt fontosságot tulajdonítanak az öko-, kulturális, kulináris, bor-, és a MICE-turizmusnak, de a sorban előkelő helyen állnak a téli sportok is, hisz több, remekül kiépített síközpont közül is lehet választani. A hegyek átlagmagassága 2000-2500 méter, a legismertebb síközpont Goderdzi.

Érdemes bebarangolni a falusi Adzsariát, a kis településeken hamisítatlan grúz ételek, borok kóstolhatóak, elkészítésük is megismerhető. A borkóstolást semmiképp nem érdemes kihagyni a programból, a hagyományos grúz borkészítés 8000 éves hagyományra tekint vissza.

Népszerű program az őszi madárles, hiszen Adzsaria az Afrika felé induló vándormadarak vonulási útvonalán fekszik. Nem utolsó az sem, hogy Batumit imádják a szerencsejátékosok, kaszinók sorában lehet próbára tenni Fortuna kegyeit.

A Wizz Air járatai Budapestről Kutaiszibe repülnek, a város remek kiindulópont Adzsaria és Batumi bebarangolásához.

Elhangzott: 2022-ben 1,33 millió turista érkezett a régióba, ezen belül körülbelül tízezer magyar utazott az országba.