Mindent a szarvasgombáról

Forrás: turizmus.com

 2015. augusztus 12. 13:31

Jásziványban rendezik augusztus 15–16-án a Szarvasgomba Ünnepet. Itt találták tavaly minden idők legnagyobb szarvasgombáját Magyarországon, az eredetileg 1,3 kg-os különleges példány a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban ma is megtekinthető.

A júliustól decemberig tartó szarvasgombaszezonban most a legízesebb a különleges fűszergomba, ez adja az apropóját a Jásziványi Szarvasgomba Ünnepnek, amely nemcsak komoly szakmai rendezvény, de kellemes és érdekes családi program, ínyenceknek pedig izgalmas gasztronómiai élmény is. A látogatók megismerhetik a szarvasgomba-keresés fortélyait, de a gyerekeknek is rendeznek játékos gombakeresést, lesz szépségverseny a szarvasgomba-kereső kutyák számára, egész napos vásár, koncertek, vetélkedők és kiállítás.

És mivel a szarvasgomba az egyik legizgalmasabb és legkülönlegesebb fűszer a konyhában, így a kulináris örömök is különös hangsúlyt kapnak a rendezvényen. Lesznek bográcsos és grillételek, könnyű saláták és saslik, de emberes marhapofapörkölt is, sőt még a desszert és a kávé is kóstolható majd szarvasgombás változatban. A minőségi gasztronómiai kínálatról Dunst Zsolt grillvilágbajnok és a Centrál Kávéház gondoskodik hagyományos, de izgalmasan felfrissített fogásokkal.

 

A szakmai előadásokon az érdeklődők hallhatnak a szarvasgomba-termesztés óriási lehetőségéről a Jászságban, a gyűjtésről és természetesen a szarvasgomba konyhai felhasználásáról, előad Cattaneo Graziano, az olaszországi Aranyszakács cím tulajdonosa, a magyarországi Bocuse d'Or verseny állandó zsűritagja.

A rendezvényre a belépés ingyenes.