Újra Európai Hidak fesztivál a Müpában

Forrás: turizmus.com

 2018. június 21. 11:18

Idén a Baltikum – azaz Észtország, Lettország és Litvánia – illetve Lengyelország köré épül a Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös rendezvénysorozata, az Európai Hidak.

A fesztivál hatodik alkalommal válogat az izgalmas kulturális értékekkel bíró országok alkotásaiból: szeptember 16–26-ig világsztárok komoly- és könnyűzenei koncertjein, rendhagyó kiállításokon, különleges irodalmi esten és szimpóziumon merülhetünk el a Baltikum és Lengyelország sokszínű kultúrájában.

Szeptember 16-án valódi zenei csemegével nyit a fesztivál: az ünnepelt lengyel zongoraművész, Piotr Anderszewski szülővárosa elismert együttesével, a Sinfonia Varsovia zenekarával lép a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadára. A Budapesti Fesztiválzenekar szeptember 21-én, 22-én és 24-én néhány kiemelkedő, balti gyökerekkel rendelkező szerző művét szólaltatja meg.

A 4 Pianos egy kuriózumnak számító előadással kápráztatja el a közönséget

Fotó: turizmus.com

Miben rejlik az északi fény varázsa? Milyenek az észtek, amikor szenvedélyesek? Minderre választ kaphatunk szeptember 25-én a Fesztiválzenekar lebilincselő hangulatú, ritkaságokat felvonultató estjén, amelyen nem dirigálhatna értőbb karmester, mint az észt Olari Elts. 26-án a BFZ barokk együttese repít vissza minket egy csodálatos zenei korszakba: az itthon kevéssé ismert darabok mellett izgalmasan csengenek majd Johann Sebastian Bach művei. Ugyancsak Bach darabjai csendülnek fel az éppen 100 éve született lengyel hegedűvirtuóz, Henryk Szeryng emlékére rendezett koncerten: a magyar Baráti Kristóf és a lengyel Jakub Jakowicz felváltva játssza el a zeneszerző hegedűsöknek írt bibliáját, a három-három szólószonátát és -partitát.

Az „indie pop tündéreknek” is nevezett lett Sus Dungo

Fotó: turizmus.com

A jazz és a világzene rajongóit is igazi különlegességek várják: a legnagyobb lengyel jazzmuzsikusokat pályára állító Jazz Juniors verseny és fesztivál életre hívásának 40. évfordulójára összeállt négyes, a 4 Pianos egy valóban kuriózumnak számító előadással kápráztatja el a közönséget. A litván jazzszíntér egyik vezető művésze, a szaxofonos Petras Vysniauskas pedig alitván népzene nagyasszonyával, Veronika Povilionienével karöltve tárja fel népük folklórkincsének szépségeit. Szintén rendhagyó módon keveri a műfajokat az észt hegedűs-énekes Maarja Nuut és Hendrik Kaljujärv elektronikus zenész. Hasonlóan izgalmas élménynek ígérkezik a lengyel Warsaw Village Band koncertje. A könnyűzene rajongói az „indie pop tündéreknek” is nevezett, lett Sus Dungo és a litván Golden Parazyth közös koncertjének is örülhetnek, az irodalom szerelmeseit pedig az egyik legismertebb lengyel író, Witold Gombrowicz műveire épülő est várja.