A 19. századba repít az Múzeumok Majálisa

Forrás: MTI

 2016. május 18. 16:22

Több mint 120 kulturális intézmény koncertekkel, élőképversennyel, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal és kurátori tárlatvezetésekkel várja ezen a hétvégén a látogatókat a Magyar Nemzeti Múzeumban és a Múzeumkertben.

A múzeumi világnaphoz kapcsolódva az idei majális vezérgondolata a múzeumok és kultúrtájak összefüggése lesz, kapcsolódva a Múzeumok Nemzetközi Tanácsának (ICOM) ez évi jelszavához.

Fotó: muzeumokmajalisa.hu

A kétnapos rendezvényen fontos szerepet szánnak a 19. századi majális témakörének is. Ennek keretében a látogatók egyebek mellett élőképversenyen mérhetik össze tudásukat – a film megjelenése előtt a 19. századiak kedvelt szórakozása volt egy-egy festmény élőszereplős eljátszása –, valamint szecessziós ékszereket és koktélruhát készíthetnek, de beülhetnek egy századfordulós cukrászdába is, a múzeum Rotundájában pedig korabeli szalont rendeznek be.

A színpadi programok közül a szervezők kiemelték a Talamba ütőegyüttes, a Canarro!, a Baltazár Színház, Veronaki, valamint a Budapesti Operettszínház művészeinek fellépését, akik az idén 100 éve bemutatott Csárdáskirálynő legszebb dalait fogják énekelni. A majálist vasárnap a Váczi Eszter & Quartet fellépése fogja zárni.

Új kiállítóként vesz részt a közgyűjtemények legnagyobb hazai ünnepén más intézmények mellett a Várkertbazár, az Országgyűlési Múzeum, a Holokauszt Emlékközpont, a Deák 17 Galéria, valamint az ausztriai Carnuntum Archeológiai Park is.

A Civil Negyedben idén 15 kulturális-közösségi, szociális, környezetvédelmi és hagyományőrző szervezet munkájával lehet megismerkedni, míg a Múzeumkertben felállított pagodában szakmai előadások és beszélgetések, valamint könyvbemutatók várják az érdeklődőket. Az MNM szombaton este 10-ig várja a látogatókat, a decemberben megnyitott Szabad szemmel – Fotó Hemző című fényképkiállítást kurátori tárlatvezetéssel is láthatják az érdeklődők.

A gyerekek számára többek között népi játékokkal, fafaragással, gyertyadíszítéssel, nádsípkészítéssel készülnek a szervezők, de kézműves foglalkozáson tanulhatnak bele a hagyományos koreai művészet és a fotóretusálás rejtelmeibe is. Emellett illemtanóra, huszártoborzás, májusfadíszítés, rovásírás-tanulás és életelixír-készítése szerepel a programok között.

Hasonlóan az előző évekhez, idén is a Múzeumok Majálisa keretében hirdetik ki Az év múzeuma és Az év kiállítása szakmai pályázatok győzteseit.