A 20 éve világörökségi Hercegkút – avagy Hogyan vált Hercegkút élményponttá?

Szerző: PR-cikk

Forrás: turizmus.com

 2022. október 23. 16:30

Hercegkút két pincesora, a Kőporosi és Gombos-hegyi pincesor 2002 óta a világörökség része. Az elmúlt húsz év folyamatos értékmentő, értékteremtő és fejlesztő munkával telt, amelynek hatására mára már szinte egész évben folyamatosan érkeznek a vendégek a településre.

A változások szembeszökőek, a mögötte lévő munkáról Rák József polgármestert kérdeztük.

Rák József több mint egy évtizede elkötelezetten dolgozik a világörökségi értékek megmentéséért, fejlesztéséért. A 2010 tavaszi esőzések során veszélybe került a két pincesor, számos pince beomlott, megrongálódott a nagy mennyiségű víz miatt. A károk jelentősek voltak, a felújítások során azonban már nemcsak a beomlott, illetve veszélyben lévő pincéket tették rendbe, hanem a közművesítést is modernizálták, a korábbi légvezeték-hálózatot is földkábelbe helyezték, ami lehetőséget biztosít ma arra, hogy mind a két pincesor biztonságos legyen – arról nem is beszélve, hogy jól fotózhatóvá váltak.

A Kőporosi pincesor az élményponttal

Fotó: Innotime Hungary

A településnek hosszú ideig kevés volt a szálláshely-kapacitása. Ezt a problémát orvosolja a hamarosan megnyitó új, 32 férőhelyes szálloda a Kőporosi pincesor szomszédságában, amely kiváló lehetőséget nyújt majd a bortúrákat szervezők számára. Aki azonban nem ezt választja, azok számára gumikerekes elektromos kisbusz is rendelkezésre áll, amely a környék településeiről is szállítja az egyéni és csoportos vendégeket a pincesorokra.

Esti hangulat a pincesoron

Fotó: Innotime Hungary

Míg a Gombos-hegyi pincesoron található pincék hosszabbak, addig a Kőporosi pincesor pincéinek általában rövidebbek a járataik. Annak érdekében, hogy mindkét pincesoron lehessen nagyobb csoportokat is fogadni, már 2018-ban elkezdődött a Kőporosi pincesor borpavilonjának a tervezése az Élménypontok létesítése Tokaj-Hegyalján projekt keretein belül. Az épület akár 50 fős borkóstolókra, illetve céges programokat is alkalmas. Mivel pedig a pincesor egyben ökotúrák induló- és végpontja is, pihenők, illetve játszótér is kialakításra került – így téve akár családi programmá a pincesor felkeresését.

Fesztivál az élményponton

Fotó: Innotime Hungary

Az elmúlt években nagyon sok Hercegkútról származó fiatal költözött vissza az egyetem elvégzése után, akik a mindennapi munkájuk mellett borkészítéssel, vendéglátással kezdtek el foglalkozni. Munkájukat a település szemléletformáló tréningekkel, tanulmányutakkal segíti – összefogásuknak köszönhetően pedig egyre bővülő rendezvénykínálatból válogathatnak a település iránt érdeklődő látogatók.

A projekt a GINOP-7.1.9-17-2018-00025 Élménypontok létesítése Tokaj-Hegyalján (Szegi, Erdőbénye, Hercegkút) című pályázat keretében valósult meg.

(X)