A Balaton az egyik sztárja az új magyar vígjátéknak

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 01. 16:51

Az elmúlt bő tíz évben Magyarország, mint filmes helyszín iránt felpörgött a nemzetközi érdeklődés és a hazai filmipar is hatalmas lendületet kapott. A nyár vígjátéka, a mozikban augusztus 4-től látható Együtt kezdtük története ráadásul az ezernyi csodát rejtő Balaton-parton bontakozik ki.

Ami a hazai filmgyártásban az ezredfordulón még elképzelhetetlen volt, az mostanra valósággá vált. Dübörög a szakma, ontja magából a jobbnál jobb alkotásokat filmre, tévére, streamingre. A legnagyobb nemzetközi sztároktól a legmenőbb sorozatkészítőkig, a világ minden pontjáról érkeznek hozzánk dolgozni a filmesek. Így egyáltalán nem meglepő, hogy ma Nagy-Britannia után Magyarország a második legkeresettebb forgatási helyszín Európában. Nem csoda, hogy lépten-nyomon forgatócsoportokba botlani az utcákon, tereken és már a Balatonnál is.

Badacsonytomaj és környéke a fő helyszíne a tízéves osztálytalálkozó és esküvő kombójából kikerekedő új magyar vígjátéknak

Fotó: Együtt kezdtük (werkfotó)

A filmkészítés sokakat foglalkoztató és rengeteg szolgáltatást igénybe vevő ágazat. Csak tavaly több mint 650 millió dollárt tettek ki a magyarországi gyártási költségek. Horribilis összeg, amiből viszont az egész ország profitál. Hiszen ez a pénz a fizetésekre, a technikai eszközök kölcsönzésére, szálláshelyekre, a stábok ellátására, helyszínek bérlésére, valamint a kellékek beszerzésétől a díszletépítésig még számtalan más dologra megy el, és jórészt az itt működő vállalkozásokhoz kerül.

Miközben öröm azt is megtapasztalni, hogy az elmúlt bő tíz évben a külföldiek mellett a magyar stábok egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a honi filmgyártásból, évi több tucat játékfilm, tévéfilm, sorozat megvalósításával jelentősen hozzájárulnak az ágazat prosperálásához, és nem mellékesen rengeteg új magyar tehetségnek adnak lehetőséget a debütálásra a kamerák előtt, illetve mögött. A legaktuálisabb példa erre egy új magyar vígjáték, az Együtt kezdtük, amelyet Kerékgyártó Yvonne rendezett.  "A film alkotóit az inspirálta, hogy olyan történettel, hangulattal lepjék meg a moziba járó közönséget, amit más nemzetiségű filmektől nem kaphatnak meg. A gondosan összeválogatott, kilenc fiatal főszereplő már önmagában sejteti, hogy olyan generációs film született, amire nem nagyon volt korábban példa" – mondta lapunknak Romwalter Judit, a film producere.

A Balaton maga is megjelenik a vitorlázós jelenetben

Fotó: Együtt kezdtük (jelenetfotó)

A 10 éves érettségi találkozó és esküvő kombójából kikerekedő történetben fontos szerephez jutott a zene. Többek közt a közelmúlt számos magyar nyelvű slágerét beépítették a cselekményekbe, illetve a filmhez egy érzelmes főcímdal is készült, amely Felcser Máté és Járai Márk közös szerzeménye, előadói pedig Lábas Viki és Járai Márk lettek.A sztorit ugyanakkor kifejezetten a Balatonra szabták: Badacsonytomaj és környékének varázslatos szegleteit tárják a nézők elé. Köztük az igazi ékszerdoboznak számító Szent Anna-kápolnát, vagy a mesés hangulatú Szent Balázs-hegyet, ahol Jordán Tamás borászkodó nagypapaként állt kamerák elé.  A tó maga is megjelenik a filmben, amikor a fiatal főszereplők vitorlázásra indulnak és nagy csapatot megformáló színészek – Jakab Balázs, Kövesi Zsombor, Mosolygó Sára, Lelkes Botond, Kanyó Kata, Mészöly Anna, Nagy Márk, Koós Boglárka és Hrisztov Toma – együtt szelik a hullámokat a Balaton közepén.

A film kilenc fiatal magyar tehetségnek ad lehetőséget a debütálásra a kamerák előtt

Fotó: Együtt kezdtük (jelenetfotó)

Ezek a képsorok mind hozzájárultak az Együtt kezdtük friss, fiatalos, egyedi látványvilágának megteremtéséhez, és ahhoz, hogy az alkotók reményei szerint a film a műfaján belül is az újdonság erejével hasson.

A végeredményről augusztus 4-től bárki meggyőződhet a saját szemével a mozikban. Addig is itt a hivatalos előzetes.