A balatoni horgászok segítségét kérik a kutatók

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 19. 13:11

Feltérképezi a balatoni feketetörpeharcsa-állományt, és megállítaná az őshonos halfajokat kiszorító invazív kopoltyús elterjedését a tihanyi székhelyű Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI).

Az intézet közleményben kéri a tó horgászait: egy kérdőív kitöltésével is segítsék az agresszív hal elterjedtségének vizsgálatát.

A fekete törpeharcsa (Ameiurus melas) – amely eredetileg Észak-Amerika középső és keleti részének vizeiben lelt kedvező körülményekre – a 19. század végén került át Európába, hazánkba 1980-ban Olaszországból telepítették be. A rendkívül szívós, az alacsony oxigénszintet és a jelentősebb hőmérséklet-ingadozásokat jól toleráló kopoltyús a szaporodási, életmódbeli és táplálkozási sajátosságai miatt az őshonos fajtákat kiszorítva gyorsan kitölti a megüresedő élettereket.

Ahol az apró hal megjelenik, ott rendkívül nehézkes a ragadozók horgászata, 10 kapásból 9 a törpeharcsáé, mellette balatoni süllőt fogni szinte esélytelen – áll a BLKI 2022.szeptember 16-án kiadott közleményében. Az Ameiurus melas 2022 júliusában került fel a veszélyes idegenhonos halak európai uniós listájára.

Visszaszorítanák az invazív fekete törpeharcsát

Fotó: BLKI

A hazánkban található 60 idegenhonos halfaj közül a Balatonban elsősorban az amúrgéb, a busa és legjelentősebb mértékben a naphal lelt kedvező élettérre. A „tó teheneinek” nevezett, száraz húsú busákkal szemben vívott elkeseredett, de többé-kevésbé sikeres harc után most –  elsődlegesen a horgásztársadalom érdekében – a hegyes tüskéjű, szúrós testű fekete törpeharcsa került a tihanyi kutatóintézet célkeresztjébe.