A balatoni múzeumokban is éjszakázhatunk a hétvégén

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2022. június 22. 12:52

Musicalkoncert a keszthelyi kastélyparkban, csillagászati bemutató az Arácsi Népházban, ingyenes tárlatvezetés a siófoki Kálmán Imre Emlékházban. Színes programmal csábítanak a Múzeumok Éjszakájára a balatoni galériák, emlékházak, értékőrző közgyűjtemények június 25-én.

A balatoni múzeumok is felkészültek a meghosszabbított szombati nyitva tartásra, de több helyütt már délelőtt is várják az élményekre éhes látogatókat.

Keszthelyen a Balatoni Múzeumban az intézmény szertári kincseivel is megismerkedhetnek az érdeklődők, este 8-tól 10-ig pedig nosztalgiamozi várja a családokat. A Georgikon Majortörténi Kiállítóhelyen traktormustrában vehetnek részt a vendégek, este pedig tábortűz mellett hallgathatják meg Csíder Sándor költő megzenésített tűzverseit. Szombaton éjfélig várja a látogatókat a keszthelyi Szendrey Júlia Emlékszoba, a zsinagóga, a Kályhák Háza és a Babamúzeum.

A legígéretesebb programot a Helikon Kastélymúzeum ajánlja a nyugat-balatoni városba látogatóknak. A kastélymúzeum vadászati kiállítására kíváncsiak egy különleges technika segítségével az éjszakai állatok hangjai is megfigyelhetők, a történelmi modellvasút és a gőzgépbemutató is nagy érdeklődésre tart számot, nemkülönben a hintómúzeum mellett sorra kerülő lovasbemutató.

Este fél 9-kor a gyönyörű keszthelyi kastélyparkban a Magyar Honvédség Központi Zenekara ad musicalkoncertet. Műsorukban más népszerű zenésszínházi produkciók mellett elhangzanak A nyomorultak, Az operaház fantomja, a Macskák, a Mamma Mia és a Hair legnépszerűbb melódiái. Az est vendégfellépői között Ress Hajnalkának és Vastag Csabának tapsolhat a közönség. Az ország egyik legszebb parkjának programját éjfélkor fényjáték zárja.

A keszthelyi kastély szombati programját éjfélkor fényjáték zárja

Fotó: csakisti/123RF.COM

Balatonfüred kulturális intézményei is bekapcsolódnak a Múzeumok Éjszakája programsorozatába: az Arácsi Népházban nagyszüleink játékai várják a gyerekeket, este 7-kor a Muzsikás együttes mutatkozik be, majd csillagvizsgálás zárja a napot.  A Zsidó Kiválóságok Házában ezúttal a Spinóza Színház szerepel, a társulat a Capa, a világhírű fotós című színművet mutatja be.

Múzeumünnepi rendezvények várja az érdeklődőket a füredi Kisfaludy és a Vaszary Galériában, a Vitorlázeumban, a Jókai Mór Emlékház látogatói pedig azt is megtudják majd, kik voltak a nagy mesélő legkedveltebb képzőművész kortársai, és hogy milyen zenét hallgatott a népszerű író.

Ingyenes tárlatvezetéssel indul a Múzeumok Éjszakája programja Siófokon a Kálmán Imre Emlékházban, majd az éjszakai túrához zseblámpát adnak a látogatók kezébe. Délután 4-től este 7-ig Kálmán Imre, a város szülöttje és Varga Imre Kossuth-díjas szobrász nyomába erednek a vállalkozók, és ha kedvük tartja egy kincskereső játékba is bekapcsolódhatnak.

Különös helyen, a balatonlellei Pócz pincészetben nyílik időszaki kiállítás a Múzeumok Éjszakája előestéjén. A bortároló tulajdonosa, Pócz Attila elmondta: korábban ő keresett pincetárlatra vállalkozó művészeket, de az utóbbi időben már ők maguk ajánlkoznak. A lellei Kishegy egyik legszebb pincészetében rendezett Kissfalvy László-kiállításra péntek estétől várják a látogatókat.

A hétvégi Múzeumok Éjszakájához országszerte csaknem 400 intézmény közel 2000 programmal csatlakozott.