A balettől a jazzig: gazdag programkínálat a Szlovák Kulturális Napokon

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 24. 15:25

Az őszi rendezvénysorozat a budapesti Szlovák Intézetben tartott turisztikai prezentációval és gasztronómiai bemutatóval vette kezdetét.

Az esemény házigazdái, Ildikó Siposová intézetvezető és Soňa Jelínková, a Szlovák Turisztikai Képviselet vezetője a kultúra és az idegenforgalom összefonódását, egymást erősítő szerepét hangsúlyozták bevezetőjükben. A Szlovák Kulturális Napok eseménysorozat hét produkcióján keresztül a táncművészet, a színház, a folklór, a fotóművészet, a film és a zene jeles alkotói mutatkoznak be a magyar közönség előtt.

A program:

Szeptember 26., 19:00 – A Szlovák Nemzeti Színház Balettegyüttese „Bolero” c. darabjának előadása az egri Gárdonyi Géza Színházban

Szeptember 28., 19:00 – A pozsonyi Quasars Ensemble „Évfordulók” c. kortárs komolyzenei koncertje Ivan Buffka vezényletével a Budapest Music Centerben

Október 6., 18:00 – Karol Kállay nemzetközi hírű fotóművész kiállításának megnyitója a budapesti Szlovák Intézetben

Október 10., 17:00 – A kelet-szlovákiai Železiar folklóregyüttes vendégszereplése a szarvasi Corvinus Teátrumban

Október 12., 19:00; október 13., 20:30; október 14., 20:30 – Filmvetítések a kortárs szlovák filmművészet remekeiből a budapesti Uránia Filmszínházban

November 3., 19:00 – A nyitrai Andrej Begar Színház vendégjátéka a Pesti Színházban

November (a dátum és helyszín még pontosítás alatt) – Zárókoncert: fellép Szlovákia kultikus jazzművésze, a nemzetközi hírű Martin Valihora és zenekara

A pozsonyi vár és az SNP híd az UFO étteremmel

Fotó: 123rf.com

Ezt kínálja a pozsonyi régió

A rendezvénysorozat nyitányaként tartott sajtóeseményen František Stano, Pozsony Régió Területi Idegenforgalmi Szövetségének igazgatója hangsúlyozta, hogy a szlovák fővárost is magában foglaló pozsonyi térség turizmusfejlesztése és turisztikai kommunikációja a pandémia alatt sem áll le. Elmondta: kicsi, de változatos régióról van szó, amely a fővároson kívül a Magyarországgal és Ausztriával határos Duna, a Csehországgal és Ausztriával szomszédos Záhorie és a borkultúrájáról híres Kis-Kárpátok alrégiókra oszlik.

Mindegyik kistérségnek sajátos arculata van: a vizek által formált Csallóközben kiemelt szerep jut az evezős és kerékpáros turizmusnak; ezen a területen osztrák, magyar és szlovák összefogással már számos közös kezdeményezés indult. Ugyancsak a határnyitás, a hídépítés jegyében folynak Zahorie turisztikai fejlesztései, s mivel nagyrészt sík területről van szó, a térség adottságai kiválóak a kerékpáros turizmus további erősítéséhez.

A Kis-Kárpátok régióban továbbra is a borvidéki arculatot hangsúlyozzák; most ősztől is szüreti és Márton-napi rendezvények sora várja a látogatókat, jövőre pedig nagyszabású kulturális rendezvénysorozatot terveznek osztrák és német közreműködéssel.

Borkóstoló a a Šimák-kastély (egykori Pálffy-kastély) borászatában, Pezinokban (Kis-Kárpátok borvidék)

Fotó: turizmus.com

František Stano hozzátette: a fejlesztések során keresik azokat a témákat, amelyek több régiót, akár több országot is összekötnek, így például dolgoznak a Cirill és Metód szimbolikus történeti út kiépítésén, amely Dévény várától egészen Macedóniáig vezethet. Szintén összekötő kapocs a Pálffy név, az egykori nagybirtokos család kastélyait, kulturális és építészeti örökségét is több, régiókon átívelő turisztikai útvonalra fel lehet fűzni.

A prezentációk zárásaként Július Buday, a Pozsonyi Idegenforgalmi Szövetség kommunikációs munkatársa a szlovák főváros friss attrakcióira hívta fel a figyelmet. Elmondta, hogy a turisztikai projektek a pandémia alatt sem álltak le, s bár ez idő alatt elsősorban a belföldi vendégekre koncentráltak, a hazai közönséget megszólító attrakciók természetesen a külföldiek előtt is nyitva állnak. Július Buday hangsúlyozta: akik ma látogatnak el Pozsonyba, egy modern, friss, lendületes városba érkeznek, ahol a gyermekes családok éppúgy számtalan izgalmas programot találnak, mint a kulturális vagy gasztronómiai élményekre nyitott vendégek.

Kapcsolódó cikkek