A Bartók Tavasz több mint 30 programmal várja az érdeklődőket

Forrás: MTI

 2023. március 02. 10:00

Nemzetközi és magyar sztárok klasszikus, jazz-, könnyű- és világzenei koncertjei és bemutatói, táncelőadások, kiállítások és filmvetítések: összesen több mint harminc programmal várja a közönséget március 31. és április 16. között a 3. Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek.

A Bartók Béla nevét viselő fesztivál 2021-ben azzal a céllal indult, hogy műfajok és produkciók sokaságán keresztül éltesse a zeneszerző által örökül hagyott gondolatiságot – emlékeztetett az eseménysorozat szerdai budapesti sajtótájékoztatóján a fesztivált szervező Müpa vezérigazgatója.

Szomolányi Janina, a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek operatív igazgatója hozzátette: az idei programmal is a magyar közönség "vágyálmait" próbálják teljesíteni, közben pedig hangsúlyt helyeznek arra is, hogy a magyar művészek nemzetközi partnerek oldalán is megmutathassák magukat.

A szervezők kiemelték a Klangforum Wien koncertjét, amely a 100 éve született Ligeti György előtt tiszteleg. A két nappal a németországi debütálást követően Budapestre érkező produkciót Ligeti egykori munkatársa, a zeneszerző-dirigens Eötvös Péter vezényli.

Több program kötődik a húsvéti ünnepkörhöz is: a Magyar Állami Népi Együttes Kivirágzott keresztfája című táncjátékával lép fel, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus pedig Vashegyi György vezényletével Gottfried Heinrich Stölzel 300 évig méltatlanul elfeledett passióját adja elő.

A Bartók Tavasz idén több mint 30 különféle programot kínál

Fotó: Bartók Tavasz

 

Nem hiányoznak a fesztiválról az ősbemutatók sem: a Müpa zeneműpályázatára készült például Eredics Benjamin Végvárak, vitézek tánczenéje, amelyet A koppányi aga testamentumának története ihletett.

A Budapest Ritmo világzenei fesztivál koncertjeinek ezúttal is az Akvárium Klub ad otthont, de idén először a felszínen, az Erzsébet téren is építenek egy színpadot, a Toldi moziban pedig filmvetítéseket tartanak.

Fotókiállítással, táncházzal, koncertekkel rendez Muzsikás-napot a Müpa az ötvenéves jubileumát ünneplő népzenei együttes tiszteletére április 10-én, és ezen a napon mutatja be a házban Alma (Lélek) című produkcióját a flamenco egyik legnagyobb táncosaként tisztelt Sara Baras és társulata is.

A Bartók Tavasz során új kiállítások is nyílnak: a Ludwig Múzeumban az amerikai Boris Lurie és a német Wolf Vostell Művészet a Soá után című kortárs tárlata, a Magyar Nemzeti Galériában Gulácsy Lajos életműkiállítása, míg a Szépművészeti Múzeumban egy Csontváry Kosztka Tivadar munkásságát áttekintő, nagyszabású válogatás lesz látható.