A beszélőcsőtől Pelikán elvtársig – kastélyok a Kulturális Örökség Napjain

Forrás: Museum.hu

 2015. szeptember 16. 14:13

A hétvégi Kulturális Örökség Napjain egyszerre közel 400 helyszín kínálja majd magát programjaival. E széles választék nem csekély kihívás elé állítja az útnak indulókat. A választást segítheti egy tematikus ajánló és térképes kereső.

A Kulturális Örökség Napjai ingyenes épületlátogató hétvégén egyszerre közel 400 helyszín kínálja majd magát: hangulatos fürdők, romantikus várkastélyok, műszaki „retrók", no meg az idei központi téma jegyében terítékre került föld alatti izgalmak (víztározók, barlangvárak, régészeti lelőhelyek). S e széles választék nem csekély kihívás elé állítja az útnak indulókat. Nekik kíván segítséget nyújtani a Museum.hu tematikus, térképes keresője, valamint napi ajánlója, amely elsőként a kastélyokat veszi górcső alá, A beszélőcsőtől Pelikán elvtársig címmel.

A magyar múzeumok honlapja szerint a kastélyok közül az alábbiak kihagyhatatlanok:

Károlyi Kastély, Fehérvarcsurgó

Volt német vezérkari szálláshely, hadikórház és laktanya, nevelőotthon, és a Gázművek üdülője is. A hányatott sorsú, ám csodálatosan felújított kastély 2000 óta a múzeumlátogatók előtt nyitva áll – a Károlyi család által létrehozott alapítvány üzemeltetésében.

Fáy-Kastély, Fáj

A zene szentélye. A domboldalon álló, U alaprajzú, barokk kastély virágkorában, a klasszicizmus időszakában a Muzsikai Akadémiáknak adott otthont, többször bővítették, dísztermét Fáy István, korának neves zenésze és zenetörténésze megbízásából tájképekkel festették ki.

L'Huillier-Coburg-Kastély, Edelény

Az Edelényi Kastélysziget a Holt-Bódva revitalizációjával, s az ország egyik legnagyobb és legszebb barokk kastélyának a felújításával ismét régi fényében tündököl.

Fotó: Forster Központ/Batár Zsolt

 

Festetics-Kastély, Dég

Fejér megye déli vidékén, Dégen, hatalmas történeti parkban áll Magyarország egyik leggyönyörűbb – és egyetlen látogatható – klasszicista kastélya, amelyet hazánk legnagyobb s egyik legszebb angolparkja ölel körül. A Festeticsek legendák övezte kastélyát a 19. század eleji, hazai szabadkőművesség titkos központjaként, levéltárának őrzőjeként emlegetik.

Amade-Bajzáth-Pappenheim-kastély, Iszkaszentgyörgy

Egy újabb hányatott sorsú kastély, amely a II. világháború után volt kórház, menekültszállás, Beszkart üdülő, munkásszálló, de működött itt rendőrőrs, gyógyszertár, posta, művelődési ház, könyvtár, mozi és általános iskola is, nem beszélve a bérlakásokról. Felújítását követően, 1994-ben itt forgatták a Megint tanú című film egyik jelenetét.

Ráday Kastély, Pécel

A kastély nemcsak a 18. századi nemesi rezidenciák egyik gyöngyszeme, de gazdag irodalomtörténeti vonatkozásai miatt szellemi kulturális örökségünknek is különleges emlékhelye. A kor tudósainak és jeles íróinak találkozóhelye.

Károlyi-kastély, Nagymágocs

A kastélyt 41 hektáros gondozott park öleli körül, amely a parképítő művészet remekei közé tartozik. A 18. századból származó barokk szobrok díszítik. Az angol kert kiemelkedő értékei a ritka őstölgyek és fenyőfélék.

Nádasdy Kastély, Nádasdladány

Nádasdy Lipót a 19. század közepén alakította ki birtokai új központját a Fejér megyei Sárladányban. Új kastélyában a korszak összes műszaki újdonságát felvonultatta: csatornázva volt, ugyanakkor légfűtés, gáz-, majd villanyvilágítás is biztosította a lakók kényelmét. A szobákat a telefon elődjével, beszélőcső-hálózattal is ellátták.

A tematikus kereső elérhető itt.