A beutazási szabályok változása lemondáshullámot hozott Ausztriában

Forrás: turizmus.com

 2021. december 22. 17:21

Ausztriában a beutazási szabályok szigorodása lemondási hullámmal járt és a síszezon kapcsán is borúlátóak. A járványügyi korlátozások és a kiélezett munkaerő-piaci helyzet ellenére azonban folyamatosan erősödik az ausztriai turizmus-gazdaság, illetve a szállodák versenyképessége.

Az új osztrák beutazási szabályok lemondási hullámmal járnak a turizmusban. A der Standard napilap aktuális körképe alapján rendkívül negatívan érintik az ausztriai téli turisztikai szezont a december 20-tól rapid módon bevezetett beutazási szabályok – számolt be róla Kovács Balázs, Bécsben élő turisztikai szakember blogján.

A szakmai szervezetek és a turizmushoz kötődő szolgáltatók úgy érzik, az érintetteket egyáltalán nem vonták be a döntések előkészítésébe, a szabályok életszerűtlenek és negatív kihatással vannak az éppen csak beinduló téli turisztikai főszezonra.

 

A síszezonban sem bíznak az osztrákok

Borúlátóak a jóslatok az idei síszezon kapcsán is: A „turizmus nem egy villanykapcsoló, amit fel-le lehet kapcsolgatni,” hanem egy fontos gazdasági ágazat, amelynek kiszámítható üzletmenetre van szüksége. A villámcsapásszerűen változtatott járványügyi intézkedések és beutazási korlátozások elveszik az utolsó reményt is, hogy rentábilisan megtartható legyen az idei síszezon – foglalta össze a turisztikai szolgáltatók elkeseredettségét Franz Hörl, az osztrák szövetségi nemzetgyűlés tagja, parlamenti képviselő, a tiroli gazdasági szövetség és a sífelvonók egyesületének elnöke.

 

Felfutó beruházási trend az osztrák szállodapiacon

Érdekes azonban, hogy a járványügyi korlátozások és a kiélezett munkaerő-piaci helyzet ellenére folyamatosan erősödik az ausztriai turizmusgazdaság, illetve a szállodák versenyképessége. Legalábbis erre enged következtetni az Osztrák Turizmusbank (ÖHT) kimutatása, amely szerint az elmúlt években rekord összegű beruházási támogatást folyósítottak az ausztriai szálláshely-szolgáltatók felé. Míg a járvány előtt utolsó „békeévben” 704 millió euró beruházási hozzájárulást utalt ki az ÖHT, tavaly már ugyanezen a jogcímen közvetített források összege elérte a 789 millió eurót, idén december közepéig pedig már  887 millió euró került utalásra. A teljes éves – az ÖHT által közvetített – forrásösszeg várhatóan meghaladja a 900 millió eurót is 2021-ben.

becs_123rf

A korlátozások és a kiélezett munkaerő-piaci helyzet ellenére folyamatosan erősödik az osztrák turizmusgazdaság versenyképessége

Fotó: 123rf.com

A der Standard napilap által közölt körképben nyilatkozik Wolfgang Kleemann, az ÖHT ügyvezető igazgatója, aki szerint a szállodai beruházások trendszerű növekedése mögött a kormányzati beruházásösztönző programok kedvező hatása húzódik meg. Ausztriában a járványhelyzet utáni időszakra való felkészülés jegyében mind szövetségi, mind pedig tartományi szinten kedvező támogatási konstrukciókkal ösztönzik az infrastruktúrafejlesztési beruházásokat. A legnagyobb dinamikájú növekedés ezen a területen Salzburg tartományban történt, ahol közel két év alatt megduplázódott a folyósított turisztikai célú beruházási támogatások nagysága. Ausztriában a szálláshelyek hiteligényének több mint felét az ÖHT támogatott hitelkonstrukciói biztosítják.

A cikkben kitérnek arra is, hogy az osztrák szállodaszövetség adatai szerint az építkezések költségei is jelentősen megnőttek a pandémiás időszak alatt. Érvelésük szerint a teljes képhez hozzátartozik: egyes szegmensekben 30 százalékos áremelkedés volt tapasztalható, amelyeknek jelentős árfelhajtó hatása van a beruházások terén.