A Bodzaház lendületbe hozza Jásdot

Forrás: turizmus.com

 2021. június 15. 17:01

A Bakony keleti kapujában, Jásdon, egy pici kis zsákfaluban június 5-én megnyílt a Bodzaház, amely fő funkcióit tekintve interaktív kiállítótér, turisztikai információs pont, galéria és közösségi tér is egyben.

A 250 éves falak közé, „ház a házban” épült látogatóközpont a tájházzal szimbiózisban lélegezve működik együtt a jövőben.

Az interaktív kiállítótérben a „Jásdiak a bodzások!” szójátékra reflektálva mutatják be a bodzát mint növényt, mint eszköz-alapanyagot, továbbá a jásdi mondavilágot és a jásdi gasztronómiát – számol be róla a község közleménye.

Mint írják, az egész évben nyitva tartó Bodzaház galériájában állandó képkiállítások láthatók, ajándékboltjukban bodzából készült termékeket kínálnak. A látogató egy belépővel a tájházat és a Bodzaházat is megtekintheti.

A jásdi Bodzaház interaktív kiállítótere

Fotó: Polgármesteri Hivatal, Jásd

A Bodzaház honlapján számos információ mellett programajánlatokazt is kínálnak a Jásdra érkezőknek. A térség számos teljesítménytúra, tájékozódási futás, Nordic walking útvonalak helyszíne, továbbá a Kék-kör Bakonynána–Jásd–Tés szakasza kétszer is a 10 legszebb gyalogtúra útszakasz közé lett választva.

A honlapon az is olvasható, hogy a Jásd környéki települések – Szápár, Bakonynána, Öskü és Tés –érintésével részt vehetünk a kerék-kerek, mint megjelenési forma bemutatásának „Forog a kerék tematikus körútján”. Megismerkedhetünk az idő kerekével, a szélmalom és a vízimalom működésével, a szélerőművel, a kerek templommal, sőt a kerek gombócokkal is.

Jásd az egyik legősibb búcsújáróhely is. A csodatevő Szent-kút mellett vallási tematikus út, zarándokút és szakrális emlékhelyek biztosítják a látogató testi és lelki feltöltődését.