A budapesti Erzsébet-híd az új osztrák kampányban

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2020. június 15. 14:11

Travel builds bridges – ezzel a mottóval mutatkozik be az Österreich Werbung új és rendhagyó kampánya, amely a koronavírus-járvány utáni határnyitások apropóján készült, és amely a turizmusban megszokottól eltérő megközelítést alkalmaz.

A híd, mint szimbólum mindannyiunk számára magától értetődő. Az Österreich Werbung (ÖW) szerint az akadályok legyőzése, a haladás, fejlődés, új lehetőségek, összetartozás és a jövő építése mind benne van. Akárcsak a tradicionális osztrák vendégszeretet és a szándék, hogy újra felépítsük a hidat az emberek és az országok között, és együtt ünnepeljük az utazás szabadságát – tájékoztat közleményében az ÖW.

Hiszen ez a néhány hónap bizonytalanság és az, hogy személyes szabadságunk korlátozva volt, ráébresztett minket arra, hogy a szabadság – különösen az utazás szabadsága – még a fejlett országokban sem feltétlenül magától értetődő. Mindannyiunknak nehéz utat kellett bejárnia ahhoz, hogy ezt a szabadságot visszanyerhessük. Most végre elérkezett az idő, amikor újra határok nélkül mozoghatunk és ellátogathatunk akár egy másik országba is.

Amellett, hogy Ausztria ismét megnyitotta kapuit a vendégek előtt, a szolidaritását is ki szeretné fejezni a többi turisztikai desztináció felé.Nem titok: a turizmus egyike a járvány által leginkább sújtott iparágaknak, és a hónapokig tartó „bezártság" után az európai országok szinte egyszerre állnak a startvonalhoz a bel- és külföldi vendégekért való versenyben. Minden szereplő újrakezdi a kommunikációt, a megszokott módon saját desztinációját állítva a középpontba.

Az Österreich Werbung csavart egyet ezen a megközelítésen: legújabb social media kampányához rendhagyó módon nem osztrák helyszíneken készültek a felvételek, hanem azokban az országokban, ahonnan Ausztria a vendégeket várja.

A nemzetközi kampány képkockáin olyan közismert látványosságok köszönnek vissza, mint a prágai Károly híd vagy a pozsonyi Öreg híd – ezzel a gesztussal mintegy kiemelve, hogy minden desztináció és minden vendég ugyanolyan értékes. A tervek szerint a kampányban 15 ország vesz részt; a kampányindulások a határnyitásokkal összhangban történnek majd.

„Sokaknak ismerős lehet a mottó és a logó a 2015-ös Eurovíziós Dalfesztiválról, amelyet Ausztriában rendeztünk meg. Ebben a projektben azt az ötletet fejlesztettük tovább, hiszen az utazás ugyanolyan csodálatos kapocs emberek és országok között, mint a zene" – magyarázza Michael Strasser, az Österreich Werbung közép-európai regionális igazgatója, aki egyben az ötlet szülőatyja is.

„Olyan kampányt szerettünk volna létrehozni, amely nem rohanja le az embereket a „gyere hozzánk nyaralni" üzenetével, és amellyel kifejezhetjük a versenytársaink felé, hogy egy cipőben járunk, hiszen minden turisztikai szereplő nehéz helyzetben van most."

A magyar kampány június 15-én indul a Facebook és az Instagram felületein. Főszereplője egy osztrák turista: Norbert Grazból, aki végre újra Magyarországra utazhatott. Az Erzsébet hídon átkelve egy pillanatra megáll és megcsodálja Budapestet. Az ő gondolatait halljuk a szpotban:

„Olyan jó, hogy újra Magyarországra utazhattam.
Milyen jó lesz téged is vendégül látni nálunk, Ausztriában."