A Bükk déli kapuja lehet Bükkzsérc (Frissítve)

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2018. február 19. 16:35

Öt éve, hogy Bükkzsércen létrehozták a panoráma kilátós látogatóközpontot. A fejlesztéssel ugrásszerűen nőtt a település idegenforgalma.

Bükkzsérc határában, az Agit-tetőn a kemencés kert – ahogy a helyiek nevezik – az elmúlt időszakban a falu közösségi rendezvényközpontjává vált, ahol kilátó, a szabadtéri színpad, négy mobil kemence és játszótér várja a látogatót.

Vadász- és favágó nap

Az önkormányzat azóta is folyamatos vásárlásokkal igyekszik bővíteni ezt a területet, sőt tavaly bográcsozót és szalonnasütőt is kialakítottak a vendégeknek. A falu a központjától mintegy tíz kilométerre pedig felújították a pazsagi turistaházat. Ez ma már korszerű szálláshelyeket biztosít a természetjáróknak és a Bükki Kéktúrát teljesítőknek. A házban hat szoba áll a vendégek rendelkezésére, ahol egyszerre 22 turistát helyezhetnek el.

Bükkzsérci panoráma, háttérben a Bükk erdeivel

 

Nemrég Mezőkövesd, Bogács, Cserépfalu és Bükkzsérc önkormányzata együttműködéssel, pályázati támogatást nyert el közös kerékpárút létrehozására. Vasas Csaba polgármester elmondta, hogy az érintett települések turizmusa ezzel a fejlesztéssel jelentősen erősödhet a jövőben, a kerékpárúttal pedig Bükkzsérc a Bükk déli kapujává léphet elő.

A falu életében idén is a legnagyobb turisztikai látványosság – a már országos hírű – vadász- és favágó nap, amelyet augusztus utolsó szombatján tartanak. Ennek fontos része a vadászok főzőversenye, valamint a favágók látványos megmérettetése is. A nap különlegessége várhatóan idén is a lovas rönkhúzás lesz, a programot este tűzijáték és szabadtéri bál zárja.

Kilátótorony a rendezvénytéren

 

Ond vezér faszobra

Egyébként a favágó verseny több részből áll. A résztvevők először motoros fűrésszel vágják a rönköket, majd baltával hasítják a fát, a végén pedig szállításra készítik elő a felhalmozott tűzifa mennyiséget. Mindezt a pontokért, az eredményekért teszik. A versenyt ebben az évben egy további látványossággal is bővítik, mert – az elképzelések szerint – a fadöntést imitáló vágást is bemutatják a közönségnek.

Ezen a napon – az elmúlt évekhez hasonlóan – egy egri fafaragó művész is bemutatkozik, aki nyilvánosan, a vendégek előtt készíti el a történelmi Hét vezér ezúttal utolsó tagjának, Ondnak a hasonmását. Ezzel teljessé válik a szoborcsoport, amelyet Árpád fejedelem alakjával együtt Bükkzsérc központjában állítanak ki, újabb turisztikai látványosságot szerezve a községnek.

A kemencés kert Bükkzsércen

Fotó: Mentusz Károly

Kapcsolódó cikkek