A Bükki Nemzeti Park is támogatja az egri EKF programot

Forrás: turizmus.com

 2017. november 29. 10:06

A kandidáló városoknak még 22 napjuk van az „Európa Kulturális Fővárosa 2023" cím elnyerésére kiírt pályázat beadására, a határidő 2017. december 20-a. A címre immár második alkalommal pályázik Eger.

Eger szakmai anyaga hosszas előkészítést, magyarországi és külföldi kulturális fórumokat, workshopokat követően készült el. A képzőművészeti, zenei, filmművészeti és építészeti munkacsoport tevékenységére alapozva, Koltai Lajos, a pályázat művészeti igazgatójának vezetésével jött létre a művészeti koncepció, s az egri beadvány számos nemzetközi- és hazai együttműködést tartalmaz.

Az anyag fordítás alatt áll és természetesen nívós kivitelben kerül majd a nemzetközi bíráló bizottság tagjainak kezébe. A 12 fős szakértői testület a jövő év elején előválasztási ülésen nevezi meg azokat a városokat, amelyek 2018 második felében részt vehetnek a végleges kiválasztási ülésen. A győztes pályázó megnevezése a jövő év végén várható.

A „pályázati finisben" szükséges az előkészítés során körvonalazódó együttműködések hivatalos formába öntése a környező településekkel és partner szervezetekkel is. Eger partnertelepülései a 2023-as pályázatban: Andornaktálya, Bélapátfalva, Demjén, Egerszalók, Felsőtárkány, Maklár, Noszvaj, Novaj, Ostoros, Szarvaskő és Szilvásvárad, így Eger több mint félmillió vendégéjszakája mellett a 11 partnertelepülés mintegy egymillió további vendégéjszakát könyvelhet el évente.

Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója és Habis László polgármester az aláírás pillanatában

Fotó: BNPI

Az EKF programot a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság is támogatja szakmailag. Habis László polgármester és Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója erről november 28-án írta alá az együttműködési megállapodást. Az ünnepélyes program során az EKF projekt mellett a Bükk-Márta kiemelt turisztikai térség javasolt projektjeiről, a szakmai előkészítés további lépéseiről is szó esett.

A dokumentum szerint „Az Együttműködő Felek egyetértenek abban, hogy közös tevékenységükkel elősegítik a turisztikai kínálat új elemekkel való bővítését, a meglévő turisztikai kapacitások hatékonyabb működtetését, a szinergiák, kihasználását, turistabarát, a terület hagyományait ápoló idegenforgalmi kínálat kiépítését, bővítését, a szükséges kutatási és marketing tevékenység elvégzését, koordinálását, a megye/régió verseny,- és tőkevonzó képességének növelését, valamint a foglalkoztatottság növekedését."

Az aláírás előtt Rónai Kálmánné igazgató kiemelte: Eger városa és a BNPI között folyamatos egyeztetések zajlanak, kialakultak az együttgondolkodás hatékony csatornái.

Habis László polgármester ehhez kapcsolódóan elmondta: felpörgött a BNPI és az önkormányzat közötti munka, a városi képviselők egy látogatás során részletesen megismerték a nemzeti parknál végzett tevékenységet.

Fotó: BNPI

Eger - a meglévők mellett - olyan vonzerők bemutatására építi a kiemelt turisztikai térség státusz elnyeréséért végzett munkát, melyek megvalósításáról már vagy kormánydöntés, vagy más jellegű, támogató határozat született. Az egyik ilyen pillér a Területi- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) Eger rendelkezésére álló több, mint 13 milliárd Ft, melynek segítségével megújul például a Nagypréposti palota, az egykori Helyőrségi Művelődési Ház, vagy Lenkey János tábornok szülőháza. Ugyancsak fontos ebben a sorban a Rác templom megújítása, vagy éppen az Eszterházy tér újjászületése, tehát számos értékkel gazdagodik a város – mutatott rá Habis László. Mindez jó érv Eger mellett az EKF-pályázat kapcsán is.

Hozzátette: a Kormány Modern Városok Programja is közelebb visz minket ahhoz, hogy Eger eredményesen pályázhasson az „Európa Kulturális Fővárosa 2023" címre. A város közvetlen autópálya összeköttetése, az intermodális csomópont megépítése és más közlekedési fejlesztések nagyban javítják Eger esélyeit.

Hasonló, eldöntött fejlesztési terület a vár ügye: mind a Modern Városok Program, mind a Nemzeti Kastély- és Várprogram (GINOP) méltó kereteket nyújt ahhoz, hogy Eger EKF-város lehessen, sikerrel pályázhasson a 2023-as európai kulturális év megrendezésére.

Az elmondottakat jól kiegészíti az kormányzati támogató döntés, melynek az Egri Főegyházmegye a kedvezményezettje. Ennek nyomán megújul például a Bazilika és az Érseki Palota felújítása is folytatódik.

Eger EKF 2023 pályázatában nem a beruházások állnak fókuszban. A legfontosabb feladatunk az, hogy hitelesen bemutassuk a bírálóknak, mely kulturális értékek helyezhetők európai dimenzióba Egerben és térségében – fogalmazott Eger polgármestere.