A Citadellával azonos magasságban épült új kilátó

Forrás: turizmus.com

 2018. január 24. 11:36

Sashalmon épült meg a 12 ezer négyzetméteres Reformátorok tere, ahol a parkosított részek között kilátó, sétány és kávézó is helyet kapott.

A kilátót Emődi-Kiss Tamás építész tervezte, és az alkotás folyamatáról is ő számolt be az Építészfórumon.

A 2017-es Reformáció 500 emlékév projektsorozata kapcsán a XI. kerületi rákosszentmihályi területen Reformátorok terére keresztelt park épült, ahol 17 méter magas acélszerkezetes kilátót emeltek, egy 80 négyzetméteres kávézót 30 négyzetméteres terasszal, valamint sétáló utakat és parkolókat alakítottak ki. A kilátót a tér Gellért-heggyel azonos tengerszint feletti magassága indokolja.

A sashalmi kilátó

Fotó: epiteszforum.hu

A kerület új zöldterülete egy volt homokbánya helyén létesült, mely a kertváros családi házaival körbeépült. A kilátás nagyon szép a budai hegyek felé, az addig elterülő város háztetői felett. Jól felismerhető a vár kupolája, a Citadella, a János hegy és a többi hegycsúcsok.

Míg a budai oldalon több kilátó torony és kilátóhely is van, a pesti oldalon alig találni ilyet. A kerület közepén lévő magas pont Pest lakott területének egyik még be nem épített, köztulajdonban lévő, jól megközelíthető helyen.

A terepadottságokat kihasználva a felső terület a nyugodtabb, szemlélődő rész a kilátóval és a kávézóval, ahová a reformáció félezer éves évfordulója alkalmából készült szoborcsoport is került, míg a terep alkotta aréna, a lenti terület játszópark, csúszdákkal, játszóterekkel, zöld arénával -  mozgalmasabb, zajosabb.