A cseh kormányfő elengedné a turisztikai vállalkozások kezét

Forrás: MTI

 2020. november 19. 12:50

Csehország külföldi turistákra alapozott idegenforgalmi kapacitásai túl vannak méretezve, és fenntartásuk állami támogatással hosszabb távon lehetetlen - jelentette ki Andrej Babis cseh kormányfő a Mladá Fronta Dnes című lapban csütörtökön megjelent interjúban.

A cseh miniszterelnök szerint be kell ismerni, hogy a koronavírus által okozott válság több területen megváltoztatta a vállalkozások feltételrendszerét, helyenként több évre, sőt esetenként valószínűleg tartósan.

"A külföldi turisták növekvő beáramlására alapozott idegenforgalmi kapacitásaink túl vannak méretezve és nincs erőnk arra, hogy tartósan életben tartsuk őket az állami költségvetésből folyósított támogatásokkal.

Egész egyszerűen ez így van, így működik a piacgazdaság, mi pedig a piacgazdaságot nem győzhetjük le. Ebből következik, hogy az állami támogatásokat időben és nagyságban is be kell határolni" - szögezte le Babis, aki a leggazdagabb cseh vállalkozók közé tartozik.

Babis szerint túlméretezettek a külföldi turisták beáramlására alapozott csehországi kapacitások, ezért korlátozni kell a nekik nyújtott állami támogatásokat

Fotó: 123rf

A pandémia következtében a csehországi utazási irodák, szállodák, vendéglők és idegenvezetők súlyos veszteségeket könyvelnek el. A regionális fejlesztési minisztérium adatai szerint a hat legnagyobb cseh utazási iroda előlegként mintegy 1,5 milliárd koronát (20,5 milliárd forint) fizetett már ki külföldi ügyfeleinek, s ezeket a pénzeket nehéz lesz visszaszerezni. A minisztérium az idegenforgalom támogatására 0,5 milliárd koronás alapot hozott létre.

Ivan Lackovic, az egyik legnagyobb utazási iroda, a CK Travel Family ügyvezetője szerint a félmilliárd korona kormányzati támogatás nagyon kevés, legalább 3,5 milliárdra lenne szükség. Leszögezte: a cseh utazási irodák évi forgalma mintegy 55 milliárd koronát tesz ki. Az ágazat több mint 14 ezer embernek ad munkát.

A minisztérium kimutatása szerint az idén már mintegy 100 utazási iroda szüntette be ideiglenesen vagy tartósan működését, számuk 756-ra csökkent.

Václav Stárek, a csehországi szállodák és vendéglők szövetségének elnöke szerint a koronavírus-járvány következtében az ágazat jelenleg súlyos válságban van: a külföldi turisták elmaradása miatti idei veszteséget 160 milliárd koronára becsülik.

Normális években az ágazat forgalma mintegy 300 milliárd koronát tett ki. Szakmai becslések szerint nem kizárt, hogy a csehországi szállásadók és vendéglők mintegy harmada csődbe fog menni - jelentette ki Václav Stárek.