A cseresznyevirágzást ünneplik egy borsodi faluban

Forrás: turizmus.com

 2018. április 04. 10:44

Bár az idei tavasz megkésett, mégis - a hagyományt folytatva - április 7-én a cseresznyefák virágzását köszöntik Szomolyán.

A dél-borsodi falu ez évi első kiemelkedő turisztikai látványosságán egészségnapot és gasztro-programot tartanak a felújított kőhodály mentén kialakított rendezvénytéren. Az eseményre az önkormányzat házi disznótorost szervez, a gyerekeknek pedig játszóházzal kedveskednek. Lesz a helyi termékeket felvonultató vásár is - többek között - sajtókból, borokból és kerámiákból, a helyi fazekasműhelynek köszönhetően - választhatnak az érdeklődők. Este pedig bortúrát tartanak a pincészeteknél.

Kövecses Zsolt, a falu jegyzője lapunknak elmondta, hogy a helyi összefogásnak köszönhetően az elmúlt években öt-hatezer darab, rövid szárú szomolyai fekete cseresznyét termő fát ültettek. Ezek egy része ma már gyümölcsöt érlel, a másik része pedig hamarosan termőre fordul. A hírneves szomolyai cseresznye a nemzeti termékek listájára is felkerült. Az idén pedig eredetvédelmi oltalmat kap, mellyel megkülönböztetik a származási helyét a többi hazai cseresznyetermő területtől.

A virágzó cseresznyefák látványa sok turistát vonz a borsodi faluba

Fotó: pixabay

Május 1-jén csapatok részvételével főzőversenyt tartanak a rendezvénytéren. Május 5-én újabb nagy rendezvényre, a Kaptárkövek-napjára készülnek, a Bükki Nemzeti Parkkal közösen. Az elmúlt évben ugyanis a Bükkaljai kőkultúrát, valamint a kaptárköveket hungaricummá nyilvánították. Ezen a napon folyamatos kirándulásokat ajánlanak majd a Szomolyára érkezőknek, hogy megismerhessék a település határában található kaptárköveket.

A Bükki Nemzeti Park egyébként nemrég pályázatot nyert el a kaptárkövek védelmére Észak-Magyarországon. Ennek fontos része lesz az a fejlesztés, amelyet Szomolyán valósítanak meg, ahol a tervek szerint a kaptárkövek mentén több kilátópontot, valamint fogadóközpontot is létesítenek.

A település, idei legnagyobb turisztikai attrakcióját a cseresznye-fesztivált június 8-10. között tartják, amely az egész térség egyik kiemelkedő parádéja lesz. Mindezt kirakodó- és cseresznyevásárral kötik egybe, ahol cseresznyés ételekkel és süteményekkel várják az érdeklődőket.

Szomolyán az elmúlt években megvalósított turisztikai fejlesztések közül a rendezvénytér mellett, a Nagyvölgy-tetőn épített kilátó is különlegességnek számít, ahol augusztus 20-án ünnepnapot tartanak.

A szomolyaiak a térségben levő községekkel közösen egy szafaribuszt is működtetnek, amellyel az érdeklődők tavasztól késő őszig, idegenvezetéssel ismerhetik meg a nevezetességeket.

Tavaly hatszáz vendégéjszakát töltöttek el a turisták a dél-borsodi településen.