A „czigány zene” Liszttől a hungarikumig

Forrás: MTI

 2017. október 12. 15:58

A magyar kultúra és a cigányzene kapcsolatát bemutató kiállítás nyílik szombaton a krakkói Galícia Zsidó Múzeumban. A Húzd rá cigány! A „czigány zene” Liszttől a hungarikumig című tárlat megnyitóján a Rajkó Művészegyüttes ad koncertet.

A lengyelországi magyar évad keretében, a Magyar Néprajzi Múzeum közreműködésével rendezett tárlat azt a folyamatot vizsgálja, melyben a cigány muzsikusok közreműködésével létrejön a magyar nemzeti kultúrába illeszkedő „magyar” zene, a verbunkos és a csárdás – áll a Galícia Zsidó Múzeum honlapján elérhető közleményben.

A tárlat rávilágít a cigány kultúrának a magyar művészetben felbukkanó hatásaira

Fotó: rockstar.hu

A huszonhat, szövegmagyarázattal ellátott fényképtablóból álló – emellett műtárgyakat, hangszereket is bemutató – kiállítás a cigányzenekarok és híres zenészek történetét napjainkig mutatja be: a falusi bandáktól a külföldet megjárt együttesekig, majd a nagyzenekarok megalakításától a 100 Tagú Cigányzenekar hungarikummá nyilvánításáig érzékelteti a cigányzene „híd szerepét” – szól a krakkói múzeum ismertetője.

A tárlat rávilágít a cigány kultúrának a magyar művészetben – többek közt Liszt Ferenc zeneműveiben, Barabás Miklós festményeiben, Petőfi Sándor, Vörösmarty Mihály költészetében – felbukkanó hatásaira is.

A szombati megnyitón a Rajkó Művészegyüttes lép fel, egyhetes lengyelországi turnéja keretében.  A kiállítás 2018. március 31-ig lesz megtekinthető.