A Dominikai Köztársaság Covid-biztosítással várja az utazókat

Forrás: turizmus.com

 2021. május 31. 12:15

A Dominikai Köztársaság karanténkötelezettség nélkül várja az utazni vágyókat. A turisztikai látványosságok, múzeumok már nyitva vannak, a hotelek nagy része szintén újraindult. Az ország létrehozott egy saját biztosítási alapot is arra az esetre, ha egy turista náluk kapná el a fertőzést.

Jelenleg az ország nyitva van, a hatóságok sem tesztet, sem oltási igazolást nem kérnek a belépéskor. Azonban egyes esetekben, szúrópróbaszerűen tesztelhetik az utasokat és belépés előtt legkésőbb 72 órával egy formanyomtatványt is ki kell tölteni – tájékoztatta szerkesztőségünket a dominikai helyzetről Müller Eszter, a Go Dominican Vacations, helyi programszervező iroda munkatársa.

Fontos azonban, hogy bár maga az ország nem kér tesztet a belépéshez, a légitársaságok általában igen, ezt repülés előtt mindenképpen ellenőrizni kell. Jelenleg a Lufthansa és a Condor indít járatokat stabilan, törlés nélkül a Dominikai Köztársaságba. Az Air France-nek is vannak ide járatai, azonban ezek megvalósulása egy fokkal bizonytalanabb, mint a másik két légitársaságé – osztotta meg tapasztalatait Müller Eszter.

A légitársaságok által kért teszt lehet antigén (német) vagy PCR (francia) teszteredmény. A német szabályozások szerint a tesztkövetelmény a tranzitutasokra is vonatkozik. A PCR-teszt legfeljebb 72 órával, míg az antigén teszt maximum 48 órával az utazás előtt készülhet el. A tesztkötelezettség a 6 év alattiakra nem vonatkozik. A teljesen beoltottak (a német szabályok szerint 14 nappal a második oltás után, az EU által elfogadott vakcinák esetén) és a betegségből felgyógyultak mentesülnek a tesztkötelezettség alól (kivéve azokat a területeket, ahol valamely vírusvariáns elterjedt.)

dominika

A Dominikai Köztársaság újra nyitva áll a turisták előtt

Fotó: 123rf.com

Az oltottság, illetve a védettségi igazolvány megléte azonban nem mentesít senkit a járványügyi korlátozások alól az országon belül, ugyanúgy hordani kell a maszkot, és be kell tartani a kijárási korlátozás szabályait is. Viszont csak akkor kell karanténba vonulni, ha valaki igazoltan fertőzött. Amennyiben a fertőzött tünetmentes, 14 napos otthoni karanténba, tünetes betegség esetén pedig kórházi karanténba kell vonulnia.

A Dominikai Köztársaság ezenkívül létrehozott egy saját biztosítási alapot, amelyből a dominikai hotelekbe érkező turisták számára automatikusan biztosítják a koronavírussal kapcsolatos ellátásokat. Amennyiben az utazók Dominikán észlelik a Covid-tüneteket, úgy az állam fizeti a magánkórház teljes ellátását, a repülőjegy átfoglalási költségét és az esetleges későbbi karantén költségeit, amit a beteg hotelben tölthet. Müller Eszter szerint a rendszer hibátlanul működik a gyakorlatban is – sajnos volt olyan utasuk, aki pozitív lett dominikai útja során.

Amennyiben valakinek koronavírustesztre lenne szüksége, igényelheti a hotelekben, ahol az antigén tesztet ingyen vagy legfeljebb 35 USD körüli összegért végzik el. A PCR-teszt ára magasabb, 85-120 USD között van, de ez a szállodától is függ. Időközben az oltások is megkezdődtek Dominikán, folyamatosan oltják a lakosságot, az új fertőzöttek száma pedig elenyésző.

Jelenleg kijárási korlátozás van érvényben, mely a hotelekben tartózkodó utasokat nem igazán érinti. Hétközben este 10-től hajnali 5-ig, hétvégén este 9-től bezár minden, és tilos az utcán gyalogosan közlekedni. Azonban éjfélig mindennap biztosítanak tranzitidőt, vagyis autóval egészen eddig lehet közlekedni.

A hotelekben és az éttermekben kötelező a maszkhasználat, amíg mozgásban van a vendég. Medencénél, illetve a tengerparton nem kötelező a maszk. A programokon (pl. múzeumok látogatása) illetve az oda vezető transzfereken szintén kötelező a maszkviselés, és a 2 méteres távolságtartás is előírás.

Április 21-től két hónapon keresztül tilos az alkohol fogyasztás a turisztikai programokon, és a tengerparton sem árusíthatnak alkoholtartalmú italokat. A rendelet egészen addig marad érvényben, amíg az illegális szeszfőzdéket nem sikerül felszámolnia a hatóságoknak, valamint a rossz minőségű alkoholokat kivonnia a forgalomból.

Jelenleg minden látnivaló, turisztikai célpont látogatható, az egyetlen hely, ami nem nyitott még ki, a Coco Bongó szórakozóhely, melynek a nyitása nyárra várható. A legtöbb hotel szintén nyitva van, 20-80 százalékos kapacitással futnak. Ünnepekkor, például a húsvéti időszakban a legtöbb szálloda telt házzal futott. A konditermek, éttermek és szolgáltatások szintén elérhetőek. 

A magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Go Dominican Vacations tapasztalatai szerint jelenleg is nyugodtan látogatható a Dominikai Köztársaság.