A Dominikai Köztársaság egyre közelebb

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2019. június 06. 14:04

A fehér homokos partjairól és türkizkék vizéről ismert Karib-tengeri ország évről évre népszerűbb a magyarok körében: tavaly kétszer annyian utaztak Dominikára, mint 2017-ben, és a visszatérő vendégek száma is egyre nő.

Ez is elhangzott azon a közös főzéssel egybekötött karibi hangulatú vacsorán, amelyre a Dominikai Köztársaság Turisztikai Hivatala és az Aviareps Magyarország – mint a karibitérség-specialista Condor légitársaság magyarországi képviselete – invitálta utazási irodai partnereit.

A Chefparade főzőiskolába szervezett találkozón a Dominikai Köztársaság Turisztikai Hivatalának regionális vezetője, Leila Boasier-Budecker elmondta, hogy a sziget turistaforgalma dinamikusan növekszik, tavaly összességében 7,4 millió vendéget fogadtak. Dominikán a főszezon karácsonytól húsvétig tart, a legtöbb európai turista ekkor érkezik, de a nyári hónapok is kedveltek, főként az észak-amerikaiak, illetve a családosok körében. Az időjárás minden időszakban kedvező, az átlagos maximumhőmérséklet jellemzően 28-32 ºC között alakul.

 

Vízum nélkül Dominikába

Megkönnyíti az utazást, hogy a Dominikai Köztársaságba nem kell vízum, a belépéshez szükséges turistakártya 10 eurós összegét pedig – menetrend szerinti járatra történt foglalás esetén – a repülőjegy ára már tartalmazza.

Dominika legismertebb nyaralóhelye az 53 kilométer hosszú fehér homokos partszakaszáról ismert Punta Cana

Fotó: Pixabay

Európából a frankfurti székhelyű Condor légitársaság egész évben repüli a desztinációt, ahol nyolc nemzetközi repülőtér és a helyi járatok fogadására alkalmas kisebb repülőterek szolgálják a légi közlekedést; illetve óceánjáró luxushajók is kikötnek a szigeten. Az országban jó a közbiztonság, fertőző betegségektől nem kell tartani, ezért oltásra sincs szükség. Bár Dominika az all inclusive-koncepció hazája jellemzően 3-5 csillagos szállodákkal, de butikhoteleket, apartmanokat és hosteleket is bőségesen találni náluk.

Kolumbusz Kristóf 1492. évi nevezetes utazása során a mai főváros, Santo Domingo partjainál lépett először az Újvilág földjére. 1496-ban úgy döntött, hogy Hispaniola szigetén megalapítja Santo Domingót, amely ma az UNESCO világörökségi listáján is szerepel. Ez a település lett az amerikai kontinens első, európaiak által épített városa, és itt vannak a spanyol gyarmatvilág legrégebbi építészeti emlékei.

Santo Domingót tavaly a Karib-térség gasztrofővárosának választották. Az éjszakai élet nagyon élénk, sok a zenés-táncos szórakozóhely, a turisztikai minisztérium szervezésében pedig minden hétvégén folklórbemutatót tartanak a belvárosban. A tengerparti település ugyanakkor a strandolóknak és a vízi sportok kedvelőinek is jó választás.

A Chefparade főzőiskolába szervezett este vége az örömfőzésről, a beszélgetésekről és a lazulásról szólt

Fotó: AVIAREPS


A legszebb nyaralóhelyek

Dominika legismertebb nyaralóhelye az 53 kilométer hosszú fehér homokos partszakaszáról ismert Punta Cana, amit az elmúlt évtizedekben benépesítettek a szállodakomplexumok. A strandolni, pihenni vágyó vendégek mellett ma már esküvői helyszínként is egyre többen választják az idilli tengerpartot. Punta Canáról kirándulásokra is indulhatnak az érdeklődők. Busztranszfer visz például a bájos Altós de Chavón művészfaluba, a szervezett szafarik résztvevői pedig belekóstolhatnak a helyiek kultúrájába, gasztronómiájába, megismerhetik a növény- és állatvilágot.

Dominikán ezenkívül is számtalan a látnivaló. A sziget északi részén fekszik a barátságos, koloniális stílusú épületekkel tarkított Puerto Plata, amely a családiasabb hangulatú nyaralások kedvelőit vonzza. Az ország középső részét foglalja el a Central-hegység 3000 méter magas hegyekkel, vízesésekkel, folyókkal, ez a vidék a hátizsákos túrázáson kívül fürdésre és raftingolásra is alkalmas. A természet kedvelőinek 11 nemzeti park kínál különféle élményeket a bálnalestől a tengeri csillagok megfigyelésén át „A csodák barlangjá”-ba tett kirándulásig.

Az ország turisztikai attrakcióinak ismertetését három, Dominikán jelen lévő szállodalánc, a Barceló Hotel Groups, a Bahia Principe és a Princess Hotels & Resorts bemutatkozása követte.

 

Közép-Amerika-specialista légitársaság

A program hivatalos része az Aviareps magyarországi ügyvezetőjének prezentációjával zárult: Tóth Attila a frankfurti központú Condor légitársaság dominikai járatairól tájékoztatta az utazási irodák képviselőit. Mint globális Közép-Amerika-specialista, Európából a Condor rendelkezik a legtöbb járattal és összeköttetéssel a karibi térségbe. Budapestről a Lufthansa a feeder légitársaság, a gépek Frankfurtban és Münchenben csatlakoznak a Dominikára induló járatokhoz, amelyek a szigetország négy célállomására repítik az utasokat. A Boeing 767300 ER gépek Economy, Premium Economy és Business osztályokkal indulnak.

Végül az este hátralévő része az örömfőzésről, a beszélgetésekről és a lazulásról szólt: empanadas, chili con carne, fajitas és garnélanyárs is szerepelt azon a hatfogásos karibi vacsorán, amit közösen készítettek és fogyasztottak el a résztvevők.

Kapcsolódó cikkek