A Fehérlófia mesefiguráját festették a Palotanegyed egyik tűzfalára

Forrás: turizmus.com

 2023. május 19. 11:22

Jankovics Marcell emblematikus mesefigurája, a Fehérlófia színes grafikája díszíti mostantól a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) székházának tűzfalát.

Az idén 30 éves Nemzeti Kulturális Alap meghatározó szereplője volt a tavaly májusban elhunyt Jankovics Marcell, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, grafikus, könyvillusztrátor, művelődéstörténész, aki kétszer is betöltötte az NKA elnöki posztját. Májustól falfestményen elevenedik meg egyik emblematikus mesefigurája, Fehérlófia alakja a Gyulai Pál u. 13. szám alatti székház udvari homlokzatán.

Munka közben a falfestők

Fotó: Színes Város

A városképet is meghatározó falfestményen a sétáló Fehérlófia, másik nevén Fanyűvő egy modern város fekete színű sziluettjének hátteréből tekint le a járókelőkre. Az egészalakos hős karaktere arany- és narancssárga színekben ragyogó arcával és lángoló hajkoronájával a Napot szimbolizálva utal a film utolsó jelenetének sugallatára – írja a Welovebudapest.

Elkészült a mű, amelyet csütörtökön avattak fel

Fotó:  Színes Város

A 42 éve bemutatott animációs film képi világát idéző falfestmény tervét az Advertisz Reklám Iroda – Stúdió Kft. rajzolta meg és a Színes Város Csoport festette a tűzfalra. A projekt a Nemzeti Kulturális Alap Összművészeti Programok Kollégiumának támogatásával valósulhatott meg.