Felpécre került az Év Tájháza díj

Forrás: turizmus.com

 2021. január 26. 17:04

A 2020-ban meghirdetett Év Tájháza címet a Felpéc központjában műemléki védettség alatt álló épület nyerte el. A tájház és a szőlőhegyi présház értékes kincseket őriz meg a Sokoróaljai-dombság kulturális hagyományaiból, épített örökségéből.

A tájház nem csupán egy megfelelő módon helyreállított népi műemlék és néprajzi gyűjtemény, hanem a közösségi, hagyományőrző események kedvelt színtere is.

A tudatosan felépített tevékenység része a gazdag programkínálat, amely a közösség aktív részvételével, önkéntesek bevonásával valósul meg. Múzeumpedagógiai tevékenységük kiterjed a bemutatókertre is.

Az 1913-ban épült Felpéci Tájház és falumúzeum

Fotó: Dombi Alajosné

A ház berendezése egykori evangélikus lakóinak életmódját idézi. A lakásbelső megjelenítése mellett a tájházban megtekinthetőek helyben használt mezőgazdasági szerszámok, és a méhészethez kapcsolódó tárgyak és eszközök is.

A Felpéci Tájház igazi értékét azonban mégis az adja, hogy nem csupán egy megfelelő módon helyreállított népi műemlék és néprajzi gyűjtemény, hanem a közösségi, hagyományőrző események olyan népszerű helyszíne, ahol a gyerekek játszva sajátíthatják el dédszüleik korának ismeretanyagát, ugyanakkor a felnőtteknek is maradandó élményt jelent a számukra biztosított programok gazdagságával.

Tájházpedagógiai foglalkozás

Fotó: Dombi Alajosné

A Felpécért Alapítvány tájházi épületegyütteshez a Kubinyi Ágoston Program segítségével hozzákapcsolták a község szőlőhegyén található hagyományos présházépületet a hozzá tartozó szőlővel és gyümölcsössel.

A présház a tájházegyüttes tereit is gazdagítja, sajátos tematikájú kiállítóterével, bemutatójával, a szabadtéri pedagógiai célú használat lehetőségével. Ennek a felújításnak a megvalósítása is példa értékű, hiszen egy olyan együttműködés keretében jött létre, ahol nem csak az épület népi építészeti értékei maradtak meg, hanem egy tudásátadó építőtábor, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Tájházigazgatósága által szervezett Népi Építészeti Nyári Egyetem kapcsán maga a népi építészeti tudás is – gyakorlati tudás formájában – tovább öröklődött.

A présház mögötti sétatér

Fotó: Király Katalin

A Felpécért Alapítvány elnöke, Dombi Alajosné néhány hónapja, 2020. szeptember 4-én vehette át Az Év Tájházvezetője elismerést, így egy éven belül sikerült elnyerniük a Tájházszövetség két rangos díját is.